Biegnij po zupki chińskie i zrób obłędną sałatkę. Goście będą ustawiać się w kolejce po przepis

Prosty pomysł na oryginalne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Ta wyjątkowa sałatka zachwyca połączeniem prostoty i oryginalności, sprawdzając się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z bliskimi. Jeszcze nie wiesz, co podać na sylwestra? Sprawdź, co dodaje się do sałatki z zupek chińskich i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Pierwszy raz spróbowałam sałatki z zupek chińskich u znajomych i szczerze mówiąc, byłam dość sceptycznie nastawiona. No bo jak to możliwe, że paczka z potrawą instant może stać się bazą ciekawego dania? Z oporem wzięłam widelec do ręki, ale wystarczył jeden kęs, bym z miejsca pokochała tę sałatkę. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze nie wymaga długiego sterczenia w kuchni. Od tamtej pory robię ją regularnie, szczególnie wtedy, gdy goście są "tuż za rogiem".

Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?

Co dodaje się do sałatki z zupek chińskich? Kilka produktów i masz gotową potrawę

Zupki chińskie to niezastąpiony składnik w kuchni, szczególnie wtedy, gdy liczy się czas. Gotowe w kilka minut, mogą zaskoczyć, kiedy wyjdziemy poza ich klasyczne zastosowanie. Z łatwością zmieniają się w pożywną sałatkę, którą spałaszujesz na obiad, kolację lub podasz na imprezie. Do jej wykonania będziesz potrzebować:

  • 4 zupki chińskie Vifon (2 ostre i 2 łagodne),
  • pół kg pieczarek,
  • puszkę kukurydzy,
  • pęczek szczypiorku,
  • majonez do smaku.

PORADA! Do sałatki możesz dodać podsmażonego lub podduszonego kurczaka, który wzbogaci jej smak i uczyni ją bardziej sycącą. Wystarczy pokroić mięso w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami, a następnie krótko obsmażyć lub poddusić na patelni.

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich? Nie ma w tym żadnej filozofii

Danie jest ekspresowe, nie wymaga wysiłku, a jego przygotowanie zajmuje maksymalnie kilkanaście minut. To potrawa, która udowadnia, że prostota może iść w parze z oryginalnym smakiem.

  1. Zalej zupki chińskie gorącą wodą. Powinno być jej tyle, by makaron wchłonął płyn. Poczekaj, aż zmięknie, a potem odcedź.
  2. Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na patelni, aż zmiękną.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj, a kukurydzę odcedź z zalewy.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj przyprawy z zupek (możesz użyć mniej dla delikatniejszego smaku) i majonez wedle własnego uznania. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe.
Sałatka z zupek chińskich
Sałatka z zupek chińskich Fot. redakcja

Co zrobić z zupek chińskich? Wykorzystasz je nie tylko w sałatce

Zupki instant to niezwykle wszechstronny produkt, który można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Makaron błyskawiczny świetnie sprawdza się jako baza do kotletów - wystarczy połączyć go z jajkiem, startymi warzywami, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. Innym pomysłem jest zapiekanka, gdzie makaron doskonale współgra z ciągnącym się serem, aromatyczną szynką i sosem pomidorowym, tworząc pyszny obiad dla całej rodziny.

Zobacz też: Zupa gyros wygrywa z rosołem. Prosty przepis zaniesie cię w ciepłe kraje

Miłośnikom orientalnych inspiracji przypadną do gustu spring rollsy. Wystarczy połączyć ugotowany makaron z warzywami, kiełkami, rybą czy krewetkami i całość zawinąć w papier ryżowy. Dzięki temu otrzymasz delikatną przekąskę na wiele okazji. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: