Krupnik - przepis jak z baru mlecznego. Będzie aromatyczny i pożywny dzięki dwóm rodzajom mięsa

Krupnik to zupa, która bez wątpienia zasługuje na miano kultowej i chociaż nie każdy ma z nią dobre skojarzenia, dziś zdradzimy przepis na krupnik, który smakuje fantastycznie i domowo - jak w dobrym barze mlecznym, gdzie kucharki w białych czepkach gotują sercem. Jaki jest sekret? Oczywiście wywar, warto do niego dodać wędzoną kiełbasę.

Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Krupnik to zupa z kaszą i warzywami na bazie wywaru - czasami lekkiego, na kurczaku lub indyku, a czasem na intensywnym wywarze z żeberek i wędzonki. Dziś mamy dla was przepis na krupnik, który połączy miłośników jednego i drugiego smaku. Jak zrobić krupnik, by smakował jak w domu lub dobrym barze mlecznym? Kiełbasa zrobi robotę.

Krupnik - przepis jak z baru mlecznego

Składniki:

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka
  • ok. 300 g wędzonej kiełbasy
  • kilka ziemniaków
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (drobnej lub pęczaku)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • masło lub smalec 
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, dodaj kilka listków liścia laurowego i 3-4 kulki ziela. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Cebulę wcześniej opal nad palnikiem. 
  3. Kiełbasę pokrój w półplasterki i chwilę podsmażaj na odrobinie masła lub smalcu. Kiedy zacznie brązowieć, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.  Całą zawartość patelni dodaj do garnka. 
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i w tym samym czasie dodaj także kaszę (możesz wcześniej przepłukać ją na sitku). Na tym etapie dodaj sól oraz pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  5. Gotowy krupnik podawaj z posiekaną zieleniną i kromką pieczywa.

Wskazówka: Jeśli chcesz pogłębić smak zupy, na etapie gotowania warzyw dodaj także kilka suszonych grzybków. Kolor i aromat dużo na tym zyskają.

Więcej o: