-
Haps
-
Jak przygotować
- Krupnik - przepis jak z baru mlecznego. Będzie aromatyczny i pożywny dzięki dwóm rodzajom mięsa
Krupnik - przepis jak z baru mlecznego. Będzie aromatyczny i pożywny dzięki dwóm rodzajom mięsa
Krupnik to zupa, która bez wątpienia zasługuje na miano kultowej i chociaż nie każdy ma z nią dobre skojarzenia, dziś zdradzimy przepis na krupnik, który smakuje fantastycznie i domowo - jak w dobrym barze mlecznym, gdzie kucharki w białych czepkach gotują sercem. Jaki jest sekret? Oczywiście wywar, warto do niego dodać wędzoną kiełbasę.
Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Krupnik to zupa z kaszą i warzywami na bazie wywaru - czasami lekkiego, na kurczaku lub indyku, a czasem na intensywnym wywarze z żeberek i wędzonki. Dziś mamy dla was przepis na krupnik, który połączy miłośników jednego i drugiego smaku. Jak zrobić krupnik, by smakował jak w domu lub dobrym barze mlecznym? Kiełbasa zrobi robotę.
Krupnik - przepis jak z baru mlecznego
Składniki:
- 2-3 ćwiartki z kurczaka
- ok. 300 g wędzonej kiełbasy
- kilka ziemniaków
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- pół szklanki kaszy jęczmiennej (drobnej lub pęczaku)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- masło lub smalec
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Sposób wykonania:
- Kurczaka włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, dodaj kilka listków liścia laurowego i 3-4 kulki ziela. Gotuj na wolnym ogniu.
- Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Cebulę wcześniej opal nad palnikiem.
- Kiełbasę pokrój w półplasterki i chwilę podsmażaj na odrobinie masła lub smalcu. Kiedy zacznie brązowieć, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całą zawartość patelni dodaj do garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i w tym samym czasie dodaj także kaszę (możesz wcześniej przepłukać ją na sitku). Na tym etapie dodaj sól oraz pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
- Gotowy krupnik podawaj z posiekaną zieleniną i kromką pieczywa.
Wskazówka: Jeśli chcesz pogłębić smak zupy, na etapie gotowania warzyw dodaj także kilka suszonych grzybków. Kolor i aromat dużo na tym zyskają.