Kopytka - przepis najprostszy na świecie. Dzięki temu dodatkowi będą lepsze

Kopytka to prawdziwa klasyka obiadowa. Pyszne ziemniaczane kluseczki wybornie smakują jako dodatek do mięs, sosów lub solo. Przepis na kopytka jest banalny, jeśli jednak dodasz do nich odrobinę suszonego czosnku, wzmocnisz ich smak i będą dużo lepsze.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Polacy kochają dania z ziemniaków, a jednym z naszych ulubionych potraw są oczywiście kopytka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na kopytka, wzbogacony o dodatek suszonego czosnku. Dzięki temu twoje kopytka zyskają nowy smak i będą przepyszne nawet solo.

Kopytka - przepis:

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • płaska łyżka suszonego czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kopytka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od obrania ziemniaków. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (możesz dodać 2 listki laurowe).
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich obie mąki, wbij jajko, dodaj sól i czosnek i zacznij zagniatać, by składniki się połączyły w jednolite ciasto.
  3. Stolnicę oprósz maka i wyłóż na nią ziemniaki. Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części, każdą z nich dłońmi uformuj w kształt wałka. Następnie za pomocą noża, oddzielaj małe kwadraty.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj kopytka partiami na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Tak przygotowane kopytka smakują wspaniale i świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe. Wyprobuj nasz przepis na kopytka z dodatkiem czosnku, na pewno ci zasmakują.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.