Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Polacy kochają dania z ziemniaków, a jednym z naszych ulubionych potraw są oczywiście kopytka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na kopytka, wzbogacony o dodatek suszonego czosnku. Dzięki temu twoje kopytka zyskają nowy smak i będą przepyszne nawet solo.
Kopytka - przepis:
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- ok. 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- płaska łyżka suszonego czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kopytka - sposób wykonania:
- Zacznij od obrania ziemniaków. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (możesz dodać 2 listki laurowe).
- Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich obie mąki, wbij jajko, dodaj sól i czosnek i zacznij zagniatać, by składniki się połączyły w jednolite ciasto.
- Stolnicę oprósz maka i wyłóż na nią ziemniaki. Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części, każdą z nich dłońmi uformuj w kształt wałka. Następnie za pomocą noża, oddzielaj małe kwadraty.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj kopytka partiami na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Tak przygotowane kopytka smakują wspaniale i świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe. Wyprobuj nasz przepis na kopytka z dodatkiem czosnku, na pewno ci zasmakują.