Przepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację. Konserwantów tu nie znajdziesz

Podajemy przepis na domową szynkę, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można ją podawać na zimno i na ciepło. Do jej przygotowania będą potrzebne cebula, czosnek, majonez i kilka przypraw.

Chcesz przygotować własną wędlinę do chleba? Przedstawiamy przepis na domową szynkę, która z pewnością będzie o wiele zdrowsza od tej kupionej w sklepie. Przygotowując ją własnoręcznie sam zadecydujesz o tym, co się w niej znajdzie. Szynkę w przygotowanej wcześniej zalewie gotuje się dwa razy. Cały proces przygotowania może potrwać kilkanaście godzin. Taka szynka sprawdzi się zarówno na zimno do kanapek, jak i podgrzana do obiadu. Najlepiej smakuje z musztardą francuską.

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Przepis na domową szynkę. Doskonała na zimno i na ciepło

Do zalewy można dodać też inne przyprawy niż te wymienione. Sprawdzi się tutaj na przykład słodka papryka w proszku.

Składniki:

  • dwa kilo szynki wieprzowej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • duża biała cebula,
  • 1/3 szklanki soli,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • łyżka majonezu,
  • pieprz,
  • ziarna jałowca,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • oregano.

Szynkę należy gotować dwukrotnie w zalewie

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w większym w garnku i dodaj do niego łyżkę majonezu, ziarna jałowca, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, majeranek, tymianek i oregano. Następnie dorzuć ząbki czosnku, cebulę, dodaj cukier i sól. 
  2. Gotuj wodę z przyprawami przez kilka minut. 
  3. Do przygotowanej zalewy przełóż mięso wieprzowe. Gotuj je przez około kwadrans.
  4. Mięso z zalewą pozostaw na około 10 godzin w suchym i chłodnym miejscu.  
  5. Po tym czasie kolejny raz zagotuj całość i gotuj przez kilka minut.  
  6. Pozostaw szynkę w zalewie pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie wyjmij z wody i wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: