Podajemy przepis na domową szynkę, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można ją podawać na zimno i na ciepło. Do jej przygotowania będą potrzebne cebula, czosnek, majonez i kilka przypraw.
Fot. vivienviv0/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Chcesz przygotować własną wędlinę do chleba? Przedstawiamy przepis na domową szynkę, która z pewnością będzie o wiele zdrowsza od tej kupionej w sklepie. Przygotowując ją własnoręcznie sam zadecydujesz o tym, co się w niej znajdzie. Szynkę w przygotowanej wcześniej zalewie gotuje się dwa razy. Cały proces przygotowania może potrwać kilkanaście godzin. Taka szynka sprawdzi się zarówno na zimno do kanapek, jak i podgrzana do obiadu. Najlepiej smakuje z musztardą francuską.
REKLAMA
Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Przepis na domową szynkę. Doskonała na zimno i na ciepło
Do zalewy można dodać też inne przyprawy niż te wymienione. Sprawdzi się tutaj na przykład słodka papryka w proszku.
Zagotuj wodę w większym w garnku i dodaj do niego łyżkę majonezu, ziarna jałowca, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, majeranek, tymianek i oregano. Następnie dorzuć ząbki czosnku, cebulę, dodaj cukier i sól.
Gotuj wodę z przyprawami przez kilka minut.
Do przygotowanej zalewy przełóż mięso wieprzowe. Gotuj je przez około kwadrans.
Mięso z zalewą pozostaw na około 10 godzin w suchym i chłodnym miejscu.
Po tym czasie kolejny raz zagotuj całość i gotuj przez kilka minut.
Pozostaw szynkę w zalewie pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie wyjmij z wody i wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl