-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację. Konserwantów tu nie znajdziesz
Przepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację. Konserwantów tu nie znajdziesz
Podajemy przepis na domową szynkę, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można ją podawać na zimno i na ciepło. Do jej przygotowania będą potrzebne cebula, czosnek, majonez i kilka przypraw.
Chcesz przygotować własną wędlinę do chleba? Przedstawiamy przepis na domową szynkę, która z pewnością będzie o wiele zdrowsza od tej kupionej w sklepie. Przygotowując ją własnoręcznie sam zadecydujesz o tym, co się w niej znajdzie. Szynkę w przygotowanej wcześniej zalewie gotuje się dwa razy. Cały proces przygotowania może potrwać kilkanaście godzin. Taka szynka sprawdzi się zarówno na zimno do kanapek, jak i podgrzana do obiadu. Najlepiej smakuje z musztardą francuską.
Zobacz wideo
Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Przepis na domową szynkę. Doskonała na zimno i na ciepło
Do zalewy można dodać też inne przyprawy niż te wymienione. Sprawdzi się tutaj na przykład słodka papryka w proszku.
Składniki:
- dwa kilo szynki wieprzowej,
- kilka ząbków czosnku,
- duża biała cebula,
- 1/3 szklanki soli,
- dwie łyżeczki cukru,
- łyżka majonezu,
- pieprz,
- ziarna jałowca,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- majeranek,
- tymianek,
- oregano.
Szynkę należy gotować dwukrotnie w zalewie
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w większym w garnku i dodaj do niego łyżkę majonezu, ziarna jałowca, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, majeranek, tymianek i oregano. Następnie dorzuć ząbki czosnku, cebulę, dodaj cukier i sól.
- Gotuj wodę z przyprawami przez kilka minut.
- Do przygotowanej zalewy przełóż mięso wieprzowe. Gotuj je przez około kwadrans.
- Mięso z zalewą pozostaw na około 10 godzin w suchym i chłodnym miejscu.
- Po tym czasie kolejny raz zagotuj całość i gotuj przez kilka minut.
- Pozostaw szynkę w zalewie pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie wyjmij z wody i wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl