Sernik krakowski
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 1,5 szklankiŻółtka - 2Masło - 10 dag schłodzonegoCukier puder - 5 łyżekAromat waniliowy - 1 fiolkaSól - SzczyptaMasło - Do wysmarowania formyBułka tarta - Do oprószenia formy
-
Masa serowa
Twaróg tłusty - 1 kgJajka - 10Masło - 8 dagCukier - 1 i 1/2 szklankiCukier waniliowy - 1 opakowanieRodzynki - 15 dagSkórka pomarańczowa - 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórkiSól - Szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj szerokim nożem z zimnym masłem. Następnie dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj masę serową: rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw do ostudzenia i osącz (rodzynki możesz także namoczyć w alkoholu). Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym. Ser przepuść 2 razy przez maszynkę i utrzyj mikserem, dodając po 1 żółtku oraz po łyżce cukru. Na koniec do gładkiej i jednolitej masy wlej stopione i przestudzone masło. Ubij sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połącz z masą serową. Dodaj bakalie, lekko wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj 3/4 ciasta i wyłóż nim formę, formując brzeg wysoki na 2-3 cm. Na cieście rozsmaruj masę serową i wyrównaj powierzchnię. Resztę ciasta grubo rozwałkuj, pokrój na wąskie paski (najlepiej radełkiem) i ułóż z nich kratkę na serniku. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i piecz około godziny. Wyjmij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia. Jeśli chcesz, możesz polukrować ciasto białym lukrem lub oprószyć je cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory