Mdły, nudny karp przechodzi do lamusa, a klasykę zastąpi nowa wersja tradycyjnego przepisu. Wystarczy odpowiednio przygotować rybę i zapiekać ja w piekarniku w anturażu aromatycznych cytrusów. Tak zaserwowane danie rozpieści podniebienia gości, a o dokładkę i przepis zapyta sama teściowa!
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Karp pieczony w piekarniku - świąteczna klasyka w nowej odsłonie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i smakołyków. Klasyką jest barszcz z uszkami, paszteciki, krokiety, sałatki, pierogi czy kapusta z grochem. Warto jednak postawić także na aromatyczną rybę, która doskonale wypadnie w anturażu świątecznych smaków. Specjał jakim jest karp, wcale nie musi być nudny, podjeżdżać mułem i być daleki od ideału. Z dobrym przepisem otrzymamy kulinarne dzieło sztuki, a to wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i łatwo dostępnych dodatków.
Karp pieczony w piekarniku można smakować wybornie, a wystarczy zadbać o kilka szczegółów. Jednym z nich są dodatki - polecamy szczególnej uwadze cytrusy, które doskonale pasują do ryby, nadadzą jej wspaniałego smaku i aromatu, a także sprawią, że danie będzie się pięknie prezentować na odświętnym stole. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na karpia z pieca z dodatkiem cytrusów
Składniki:
- oprawiony karp,
- świeży sok z pomarańczy i kilka plasterków,
- świeży sok z cytryny i kilka plasterków,
- 30 g masła,
- łyżeczka miodu,
- marchewka,
- gałązki rozmarynu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oprawionego, oczyszczonego karpia pozbawionego łusek obficie posyp solą i polej sokiem z połowy cytryny.
- Tak przygotowana ryba powinna poleżakować jakieś 10 minut - nie trzeba wkładać ryby do lodówki.
- Rybę teraz opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na dnie wybranego do pieczenia naczynia umieść dwa, cienkie paterki masła. Na tłuszcz wyłóż karpia. Skórę natnij pod skosem. W nacięciach umieść po połówce plasterka pomarańczy. Pomiędzy nacięciami ułóż też resztę masła.
- Karpia zalej teraz sokiem z cytryny i pomarańczy z dodatkiem miodu. Wierzch posyp pieprzem.
- Obok ryby ułóż cienko pokrojone plasterki, obranej lub starannie wyszorowanej marchewki.
- Tak przygotowanego karpia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. przez 15 minut. Później zmniejsz temperaturę do 190 st. i kontynuuj pieczenie przez 25-30 minut.
- Wskazówka - dla lepszego smaku, warto co jakiś czas podlać wierzch ryby sosem, który pływa w brytfance.
- Podaj od razu po wyciągnięciu z pieca. Dodatkowo zanurz rozmaryn w sosie - wówczas będzie jeszcze smaczniej, a wszystkie aromaty się uwolnią, tworząc obłędną całość.