Karp pieczony w piekarniku, czyli najlepsza ryba na święta. Z dodatkiem cytrusów wypadnie mistrzowsko

Święta zbliżają się wielkimi krokami, jednak, zamiast czekać z przygotowaniami na ostatni moment, niektóre przepisy warto wypróbować wcześniej. Tegoroczną alternatywą dla nudnej ryby będzie pieczony karp prosto z piekarnika. Rarytas z dodatkiem cytrusów smakuje obłędnie, a jeszcze lepiej się prezentuje.

Mdły, nudny karp przechodzi do lamusa, a klasykę zastąpi nowa wersja tradycyjnego przepisu. Wystarczy odpowiednio przygotować rybę i zapiekać ja w piekarniku w anturażu aromatycznych cytrusów. Tak zaserwowane danie rozpieści podniebienia gości, a o dokładkę i przepis zapyta sama teściowa! 

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Karp pieczony w piekarniku - świąteczna klasyka w nowej odsłonie 

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i smakołyków. Klasyką jest barszcz z uszkami, paszteciki, krokiety, sałatki, pierogi czy kapusta z grochem. Warto jednak postawić także na aromatyczną rybę, która doskonale wypadnie w anturażu świątecznych smaków. Specjał jakim jest karp, wcale nie musi być nudny, podjeżdżać mułem i być daleki od ideału. Z dobrym przepisem otrzymamy kulinarne dzieło sztuki, a to wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i łatwo dostępnych dodatków. 

Karp pieczony w piekarniku można smakować wybornie, a wystarczy zadbać o kilka szczegółów. Jednym z nich są dodatki - polecamy szczególnej uwadze cytrusy, które doskonale pasują do ryby, nadadzą jej wspaniałego smaku i aromatu, a także sprawią, że danie będzie się pięknie prezentować na odświętnym stole. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na karpia z pieca z dodatkiem cytrusów 

Składniki: 

  • oprawiony karp,
  • świeży sok z pomarańczy i kilka plasterków,
  • świeży sok z cytryny i kilka plasterków,
  • 30 g masła,
  • łyżeczka miodu,
  • marchewka,
  • gałązki rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Oprawionego, oczyszczonego karpia pozbawionego łusek obficie posyp solą i polej sokiem z połowy cytryny. 
  2. Tak przygotowana ryba powinna poleżakować jakieś 10 minut - nie trzeba wkładać ryby do lodówki. 
  3. Rybę teraz opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. 
  4. Na dnie wybranego do pieczenia naczynia umieść dwa, cienkie paterki masła. Na tłuszcz wyłóż karpia. Skórę natnij pod skosem. W nacięciach umieść po połówce plasterka pomarańczy. Pomiędzy nacięciami ułóż też resztę masła. 
  5. Karpia zalej teraz sokiem z cytryny i pomarańczy z dodatkiem miodu. Wierzch posyp pieprzem.
  6. Obok ryby ułóż cienko pokrojone plasterki, obranej lub starannie wyszorowanej marchewki. 
  7. Tak przygotowanego karpia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. przez 15 minut. Później zmniejsz temperaturę do 190 st. i kontynuuj pieczenie przez 25-30 minut. 
  8. Wskazówka - dla lepszego smaku, warto co jakiś czas podlać wierzch ryby sosem, który pływa w brytfance. 
  9. Podaj od razu po wyciągnięciu z pieca. Dodatkowo zanurz rozmaryn w sosie - wówczas będzie jeszcze smaczniej, a wszystkie aromaty się uwolnią, tworząc obłędną całość. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA