Nie było w nim ani grama kapusty. Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na staropolski bigos

Mówi się, że to tradycyjna polska potrawa, ale czy dzisiejszy bigos przypomina ten sprzed lat? Okazuje się, że nie do końca. Mało kto wie, że dawniej bigos przygotowywany był bez kapusty.

Święta w wielu domach nie mogą obejść się bez bigosu. Najczęściej do kapusty dodaje się mięso, suszone grzyby, śliwki, a nawet wino. Słodko-kwaśny smak lubią zarówno dzieci, jak i dorośli, ale nie każdy wie, jak wyglądał tradycyjny bigos przygotowywany wiele lat temu. Znacznie różnił się od tego, jaki znamy dzisiaj.

Zobacz wideo

Jak kiedyś robiono bigos? Lądowało w nim wiele produktów, ale nie kapusta

Trudno uwierzyć, że dawniej gotowano bigos bez kapusty. Historia tej potrawy sięga XVII wieku, a nazwa wzięła się od słowa "bigosować", czyli ćwiartować lub siekać. I właśnie w tym słowie tkwi klucz. Dawniej rąbało się składniki i wrzucało do jednego garnka. Najczęściej bigos składał się z mięsa, ryb, cebuli, śmietany, octu i pietruszki. Często dorzucano do niego także szczaw, agrest, cukier, czy przyprawy korzenne.

Dziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień. Zdjęcie ilustracyjneDziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień. Zdjęcie ilustracyjne istock / arfo

W XVIII wieku nastał kryzys polityczny, a wiele składników było niedostępnych. Tutaj rozpoczyna się historia bigosu hultajskiego, który przyrządzały mniej zamożne rodziny. Składał się on właśnie z kapusty, ponieważ była ona łatwo dostępna. Drugim typem bigosu był myśliwski, który królował na dworach. Często lądowała w nim dziczyzna, ale także resztki wędlin i chleb.

Jak kiedyś jedzono bigos? To była popularna potrawa w podróży

Odkąd pojawiła się tradycja dodawania do bigosu kapusty, z czasem stała się ona podstawą tego dania i była początkiem bigosu, jaki znamy dzisiaj. Niegdyś potrawa była popularnym daniem wśród podróżnych, bo jej czas przechowywania był długi i można było jeść ją na zimno z chlebem. Dziś przepisów na przygotowanie bigosu jest mnóstwo, a każda gospodyni ma własną unikalną recepturę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.