Sałatka jajeczna to must have na Wielkanoc. Oto sześć 5-minutowych przepisów

Sałatka jajeczna to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych, a sałatka jajeczna jest jedną z propozycji zaserwowania ich domownikom i gościom. Sałatka jajeczna może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Ograniczeniem jest wyobraźnia kucharza.

Sałatka jajeczna z chrzanem. Przepis nr 1

Sałatka z jajkiem to must have na święta wielkanocne. Nasza pierwsza propozycja to sałatka jajeczna z chrzanem.

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 słoiczek marynowanego selera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Selera odciśnij z nadmiaru marynaty i przełóż do miseczki. Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę. Pokrój także jajka. Odcedź kukurydzę. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj chrzan, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. 

Zobacz wideo

Sałatka jajeczna z szynką. Przepis nr 2

Kolejny przepis to wielkanocna sałatka jajeczna z szynką. Możesz ją przygotować zgodnie z powyższą recepturą, ale do składników dodaj pięć plastrów szynki pokrojonej w kostkę. Zamiast szynki, można użyć też usmażonej piersi z kurczaka. 

Sałatka jajeczna z porem. Przepis nr 3

Sałatka jajeczna z porem to następna warta uwagi receptura. Przygotuj: 

  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 pora
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 małą puszkę kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz

Jajka i ogórki pokrój w kostkę. Białą część pora pokrój w plastry, a następnie sparz wrzątkiem. Odcedź kukurydzę. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami. Przepis nr 4

Powyższy przepis można nieco zmodyfikować, aby powstała sałatka jajeczna z porem i pieczarkami.

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mały por
  • 1 mały słoik pieczarek marynowanych
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz

Jajka pokrój w kostkę. Kukurydzę i pieczarki odcedź z marynaty. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój ogórki. Białą część pora pokrój na plastry i sparz wrzątkiem. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. 

Sałatka jajeczna z tuńczykiem. Przepis nr 5

Następny przepis to sałatka jajeczna z tuńczykiem na Wielkanoc. Receptura jest bardzo prosta, a smak zaskoczy bliskich. 

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Jajka pokrój w ćwiartki. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź kukurydzę. Pokrój paprykę. Składniki umieść w misce. Dodaj odcedzonego tuńczyka z puszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, a następnie polej oliwą i delikatnie wymieszaj.

Sałatka jajeczna z tuńczykiem warstwowa. Przepis nr 6

Ostatnia propozycja to sałatka jajeczna z tuńczykiem - warstwowa. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku (zamiennie koperku)
  • przyprawy: sól, pieprz

Jajka pokrój w ćwiartki. Ogórki pokrój w kostkę. Odcedź kukurydzę i tuńczyka. W dużym szklanym naczyniu układaj warstwy zgodnie z następującym schematem: jajka doprawione solą i pieprzem - majonez - kukurydza - tuńczyk - ogórki - ser żółty - szczypiorek.

Zobacz też: Czy mięso z indyka może być jeszcze bardziej delikatne? Dzięki tej marynacie będzie rozpływać się ustach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.