Karkówka pieczona w taki sposób zawsze wychodzi miękka i soczysta. To są sekrety starszych ludzi

Karkówka pieczona to idealna potrawa na Wielkanoc. Danie jest niezwykle odświętne i przepyszne. Sprawdź dwa przepisy na wyborną karkówkę na święta wielkanocne. Być może będzie to twoje popisowe danie na Wielkanoc.

Karkówka pieczona w plastrach na białym winie. Stary przepis 

Karkówka pieczona w plastrach na białym winie to wyjątkowe danie, które inspirowane jest bardzo starymi przepisami. Mięso wychodzi mega soczyste, jest aromatyczne, a zapach pieczonki roznosi się po całej kuchni. Przygotujcie się na dokładkę i pamiętajcie, że karkówkę warto wykonać w większej ilości. Zwłaszcza jeśli zapraszacie na wielkanocny obiad rodzinę. Poniżej zamieszczamy przepis.

Karkówka pieczona w plastrach - przepis:

Składniki:

  • 700 g wieprzowej karkówki
  • sól, pieprz
  • olej
  • suszony rozmaryn
  • czosnek - kilka ząbków
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • pół szklanki białego wina
  • około 100-150 g marchewki

Wykonanie:

  • Mięso pokrój w plastry.
  • Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.
  • Dopraw odpowiednio przyprawami i skrop olejem.
  • Połóż na wierzch liście rozmarynu, skrop sokiem z cytryny i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Na koniec wlej do środka wino i obłóż mięso marchewkami.
  • Odstaw mięso na minimum 12 godzin do lodówki.
  • Wyciągnij mięso na 30 minut do temperatury pokojowej i następnie wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piecz przez 1,5 godziny pod przykryciem.
  • Zdejmij przykrycie i zwiększ temperaturę do 220. Piecz jeszcze przez kwadrans.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Karkówka w rękawie z garścią przypraw i ziół

Karkówka pieczona w piekarniku w rękawie to jeszcze prostszy i pewniejszy sposób na soczyste mięso. Ten patent jest polecany zwłaszcza początkującym kucharzom. Odpowiednia wilgotność w rękawie robi swoje. Oto przepis na soczyste pieczone mięso na święta wielkanocne.

Karkówka pieczona w rękawie na święta wielkanocne:

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki w kawałku
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra
  • 2-3 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki koncentratu

Wykonanie:

  • Mięso dopraw do smaku przyprawami.
  • Obierz czosnek. Mięso ponacinaj i powbijaj czosnek.
  • Wymieszaj kilka łyżek oliwy z koncentratem i natrzyj mięso.
  • Odstaw mięso do lodówki na minimum osiem godzin. 
  • Mięso umieść w rękawie. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Karkówkę piecz przez 100 minut.
  • Chwilę przed końcem pieczenia rozetnij folię i piecz jeszcze przez 10-15 minut.

Karkówka to mięso, które należy przygotować odpowiednio wcześniej. Zwłaszcza jeżeli decydujemy się na zrobienie marynaty. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym uzyskamy lepszy smak. 

Zobacz też: Jajka z tym mega farszem to coś, za co pokochają cię bliscy. Wzbogaciliśmy je o soczysty dodatek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.