Karkówka pieczona w plastrach na białym winie. Stary przepis
Karkówka pieczona w plastrach na białym winie to wyjątkowe danie, które inspirowane jest bardzo starymi przepisami. Mięso wychodzi mega soczyste, jest aromatyczne, a zapach pieczonki roznosi się po całej kuchni. Przygotujcie się na dokładkę i pamiętajcie, że karkówkę warto wykonać w większej ilości. Zwłaszcza jeśli zapraszacie na wielkanocny obiad rodzinę. Poniżej zamieszczamy przepis.
Karkówka pieczona w plastrach - przepis:
Składniki:
- 700 g wieprzowej karkówki
- sól, pieprz
- olej
- suszony rozmaryn
- czosnek - kilka ząbków
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- pół szklanki białego wina
- około 100-150 g marchewki
Wykonanie:
- Mięso pokrój w plastry.
- Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.
- Dopraw odpowiednio przyprawami i skrop olejem.
- Połóż na wierzch liście rozmarynu, skrop sokiem z cytryny i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na koniec wlej do środka wino i obłóż mięso marchewkami.
- Odstaw mięso na minimum 12 godzin do lodówki.
- Wyciągnij mięso na 30 minut do temperatury pokojowej i następnie wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piecz przez 1,5 godziny pod przykryciem.
- Zdejmij przykrycie i zwiększ temperaturę do 220. Piecz jeszcze przez kwadrans.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Karkówka w rękawie z garścią przypraw i ziół
Karkówka pieczona w piekarniku w rękawie to jeszcze prostszy i pewniejszy sposób na soczyste mięso. Ten patent jest polecany zwłaszcza początkującym kucharzom. Odpowiednia wilgotność w rękawie robi swoje. Oto przepis na soczyste pieczone mięso na święta wielkanocne.
Karkówka pieczona w rękawie na święta wielkanocne:
Składniki:
- 1,5 kg karkówki w kawałku
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra
- 2-3 cebule
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki koncentratu
Wykonanie:
- Mięso dopraw do smaku przyprawami.
- Obierz czosnek. Mięso ponacinaj i powbijaj czosnek.
- Wymieszaj kilka łyżek oliwy z koncentratem i natrzyj mięso.
- Odstaw mięso do lodówki na minimum osiem godzin.
- Mięso umieść w rękawie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Karkówkę piecz przez 100 minut.
- Chwilę przed końcem pieczenia rozetnij folię i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
Karkówka to mięso, które należy przygotować odpowiednio wcześniej. Zwłaszcza jeżeli decydujemy się na zrobienie marynaty. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym uzyskamy lepszy smak.
Zobacz też: Jajka z tym mega farszem to coś, za co pokochają cię bliscy. Wzbogaciliśmy je o soczysty dodatek