To przerośnięte tłuszczykiem pieczone mięso z powodzeniem zastąpi przesiąknięte chemią wędliny

Mięso pieczone to danie, którego nie może zabraknąć podczas świąt Wielkiej Nocy. Sprawdzi się doskonale na uroczysty obiad, ale też z powodzeniem zastąpi sklepowe wędliny. Co ważne, robi się je bardzo szybko i zawsze smakuje, jak u mamy.

Boczek pieczony rolowany ze śliwą nie ma sobie równych

Boczek pieczony rolowany ze śliwką wyjdzie tak pyszny, że każdy będzie prosić o dokładkę. Taki boczek można serwować solo lub z dodatkiem chleba bądź ziemniaków. Sprawdzi się zarówno jako potrawa na śniadanie, jak i obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na Wielkanoc. Będzie mega pysznie.

Składniki:

  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • 2,5 kg boczku bez skóry
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2-3 łyżki miodu

Wykonanie:

  • Boczek natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wysmaruj miodem, musztardą. Posyp nasionami.
  • Ułóż na boczku pokrojone śliwki i zwiń. Ściśnij, owiń sznurkiem.
  • Włóż mięso do formy. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i piecz przez cztery godziny.
  • W razie konieczności przykryj folią aluminiową.
  • Po upieczeniu pozostaw na 30 minut w uchylonym piekarniku.
  • Boczek pokrój na plastry.

Boczek pieczony w rękawie - przepis wymaga czasu, ale mięso wychodzi znakomicie

Boczek pieczony w rękawie wymaga poświęcenia większej ilości czasu i zaangażowania. Mięso bowiem należy odpowiednio zamarynować. Warto wykonać to poprzedniego dnia, aby boczek spędził całą noc w marynacie. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka ząbków czosnku
  • liście laurowe
  • słodka i ostra papryka
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

  • Wymieszaj ze sobą zioła i przyprawy. Dołóż obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone liście laurowe, dolej olej. Wymieszaj marynatę.
  • Umieść boczek w marynacie i odstaw na noc do lodówki.
  • Boczek umieść w rękawie do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz boczek przez 70 minut.
  • Później odstaw do przestudzenia. Boczek pokrój na plastry.
  • Podawaj na świąteczny obiad lub do świeżego pieczywa zamiast wędliny.
Zobacz wideo Koszyczki z boczku

Przepis na boczek pieczony z jałowcem i majerankiem. Ten zapach sprawi, że oszalejecie!

Przepis na boczek pieczony z jałowcem i majerankiem to coś dla fanów intensywnych aromatów i smaków. Receptura wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa. Poniżej zamieszczamy przepis na pieczony boczek na Wielkanoc.

Składniki:

  • 1 kg chudego, surowego boczku
  • sól, pieprz, majeranek
  • suszony jałowiec

Wykonanie:

  • Boczek natrzyj dobrze przyprawami. Przełóż do naczynia i pozostaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na całą dobę).
  • Po wyciągnięciu z lodówki natnij mięso.
  • Przygotuj brytfankę. Umieść boczek w brytfance, podlej go wodą.
  • Wstaw do piekarnika do temperatury 180 stopni. Piecz przez 60-80 minut.

Planując przygotowanie pieczonego boczku na Wielkanoc, warto zarezerwować sobie więcej czasu. Wówczas będzie on o wiele smaczniejszy. Jedno jest pewne - ten smak jest warty zachodu.

Zobacz też: Nowoczesna sałatka z tym składnikiem to świąteczny rarytas. Słodki dodatek daje kopa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.