Marynata do schabu Jakuba Kuronia czyni cuda. Schabik wyjdzie idealnie soczysty i mięciutki

Marynata do schabu potrafi zdziałać cuda. Jeżeli nie masz pomysłu na wielkanocny obiad, to już nie musisz się martwić. Ta receptura podniesie obiadowe menu na wyższy level. Przepis Kuronia jest niezawodny.

Marynata do schabu na noc Jakuba Kuronia

Marynata do schabu na noc Jakuba Kuronia sprawi, że wielkanocny obiad będzie wyśmienity. Jeżeli szukacie czegoś szczególnego, to zdecydowanie warto, abyście wypróbowali ten przepis. Wyraziste przyprawy i pozostałe dodatki nadadzą całkiem nowego smaku. Ważne jest to, aby mięso znajdowało się w marynacie odpowiednią ilość czasu.

Marynata do schabu pieczonego bez kości

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości

Składniki na marynatę:

  • sól, pieprz
  • 5 łyżek musztardy
  • starty czosnek
  • kilka łyżek oleju
  • suszony majeranek

Wykonanie:

  • Mięso oczyść z błonek, umyj, osusz.
  • Wszystkie składniki na marynatę połącz ze sobą.
  • Natrzyj marynatą porządnie mięso i przełóż do naczynia żaroodpornego. Odstaw na noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyciągnij mięso z lodówki i odstaw na 45 minut, aby się ogrzało.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Włóż mięso w marynacie do piekarnika.
  • Włącz funkcję termoobiegu.
  • Piecz przez 55 minut.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis

Schab pieczony w rękawie w marynacie jogurtowej - takiego schabu na pewno nie jadłeś!

Schab pieczony w rękawie, jeśli będzie dobrze zamarynowany, wyjdzie pyszny. Marynata jogurtowa nie jest, aż tak popularna, choć sprawia, że mięso wychodzi bardzo kruche, jest więc idealna do schabu. Co ważne, mięso musi się marynować co najmniej osiem godzin, a najlepiej całą noc. Jak zrobić pyszny schab na wielkanocny obiad? Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości schabu

Składniki na marynatę:

  • 2-3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • odrobina soli ziołowej
  • majeranek suszony
  • papryka ostra - do smaku
  • suszony koper
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  • Przygotowania rozpocznij od oczyszczenia mięsa ze wszystkich błonek.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
  • Zamarynuj porządnie mięso.
  • Odstaw na noc do lodówki.
  • Później wyciągnij chwilę przed planowanym pieczeniem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Mięso umieść w rękawie.
  • Piecz przez około 1,5 godziny.
  • Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź, czy jest należycie miękkie.
  • Tak przygotowane mięso podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką.

Marynata jabłkowa do schabu

Schab w jabłkowej marynacie to kolejny niecodzienny przepis, który warto wypróbować podczas świąt Wielkiej Nocy. Nie ma nic bardziej spektakularnego i wyśmienitego od pieczonego mięsa na świąteczny obiad. Przekonajcie się sami, jakie jest pyszne.

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości schabu

Składniki na marynatę:

  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki wody
  • 5-6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

  • Wymieszaj ze sobą oliwę, wodę i ocet jabłkowy.
  • Jabłko umyj, obierz, przekrój, usuń gniazdo nasienne, pokrój na plastry i dodaj do reszty składników.
  • Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.
  • Natrzyj marynatą mięso.
  • Tak przygotowane mięso odstaw na całą noc.
  • Później piecz mięso przez 60-80 minut w 180 stopniach.

Zobacz też: Ta świąteczna sałatka z jajkiem jest tak pyszna, że powinna zostać zakazana. Robi się ją 15 minut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.