Marynata do indyka na noc - czas ma tu duże znaczenie
Marynata do świątecznego indyka na noc to idealny patent na odpowiednio przyrządzone mięso. Będzie mega soczyste w środku i aromatyczne. Charakterystyczna marynata miodowo-musztardowa podkręci smak pieczonego mięsa. Jest idealna do drobiu, ale należy pamiętać, że marynowanie powinno trwać co najmniej kilka godzin. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka
Marynata do fileta z indyka - przepis:
Składniki:
Składniki na marynatę:
- sól, pieprz - do smaku
- kilka ząbków czosnku
- 1-2 gałązki rozmarynu
- tymianek suszony
- 2-3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Opcjonalnie możesz rozetrzeć w moździerzu gałązki rozmarynu, aby uzyskać jeszcze lepszy aromat.
- Natrzyj porządnie mięso w przygotowaną marynatą.
- Odstaw indyka na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mięso wyciągnij z naczynia, zawiąż sznurkiem.
- Umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej marynatą.
- Dolej odrobinę wrzątku.
- Wstaw mięso do piekarnika.
- Piecz przez 80 minut. W międzyczasie podlewaj powstałym sosem.
- Wyciągnij mięso i chwilę odczekaj przed krojeniem.
Marynata do udźca z indyka na bazie musztardy i majeranku
Marynata do udźca z indyka na bazie musztardy z dodatkiem wyrazistych przypraw doda potrawie odpowiedniego smaku. Świąteczny obiad będzie doskonały, zwłaszcza wtedy, gdy serwujemy pieczonego indyka ze świeżymi ziemniaczkami i buraczkami. Co ważne, wykonanie marynaty jest mega proste. Poradzą sobie z nią nawet najbardziej początkujące osoby. Poniżej znajdziesz przepis.
Marynata do indyka:
Składniki:
Składniki na marynatę:
- 5-6 łyżek oleju
- 2-3 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki majeranku
- 1-2 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz - do smaku
- 2 ząbki czosnku
- czosnek suszony, zioła prowansalskie - do smaku
Wykonanie:
- Usuń kość z mięsa i ponacinaj je nożem.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
- Natrzyj porządnie mięso.
- Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu, możesz użyć dodatkowych ząbków czosnku i powbijać je do mięsa.
- Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i umieść w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia wyciągnij mięso. Przykryj je folią lub pokrywką od naczynia żaroodpornego.
- Włącz piekarnik, ustawiony na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Później zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejną godzinę.
- 10 minut przed zakończeniem odkryj mięso.
- Później wyciągnij mięso i przystąp do krojenia.
Zobacz też: Ta świąteczna sałatka z jajkiem jest tak pyszna, że powinna zostać zakazana. Robi się ją 15 minut