Jajka faszerowane na Wielkanoc robię inaczej. Nie stawiam na pieczarki, a na pyszną rzecz z puszki

Jajka faszerowane na Wielkanoc to jedna z obowiązkowych przystawek, które muszą znaleźć się na stole. Najczęściej stawiamy na jajka faszerowane pieczarkami i są one pyszne, fakt. Ja jednak robię jajka faszerowane inaczej. Stawiam na pyszną rzecz z puszki. Rodzina tak je uwielbia, że w święta nikt nie chce patrzeć na kiełbasę i pasztety.

Już za chwileczkę, już za momencik rozpoczną się radosne święta wielkanocne i razem z rodziną zasiądziemy do stołu, by dzieląc się święconką, składać sobie najlepsze życzenia. Później czeka nas ucztowanie i mnóstwo smakołyków, w tym jajka pod różnymi postaciami. Nie może zabraknąć jajek faszerowanych, które moja rodzina uwielbia. Przez wiele lat robiłam jajka faszerowane pieczarkami - czasami nadal je robię, jednak jajka faszerowane tuńczykiem zbierają wszystkie nagrody. Chyba nie było świąt lub innej uroczystości, kiedy nie musiałabym ich dorabiać. 

Zobacz wideo

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Stawiam na tuńczyka

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym odsączonego z zalewy, 
  • 1 średnia cebula, polecam cebulę czosnkową, ale może być także dymka w całości, 
  • 3 średnie ogórki kiszone, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 
  • majonez

Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota. Zdjęcie ilustracyjne istock / geckophotos

Jajka faszerowane tuńczykiem - sposób wykonania:

  1. Ugotowane i obrane jajka przekrój na pół. Wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy. 
  2. Cebulę drobno posiekaj, ogórki także, chociaż możesz zetrzeć je na tarce. Delikatnie odciśnij nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Dodaj do reszty składników. 
  3. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę jeśli używasz oraz przeprawy do smaku. Dodaj czubatą łyżkę majonezu i całość dokładnie rozgnieć widelcem na jednolitą masę. 
  4. Powstałą masę nałóż na białka jajek i delikatnie wyrównaj, żeby powstał niewielki kopczyk. Jajka możesz dowolnie udekorować, na przykład rzeżuchą. 

Takie jajka nie tylko świetnie smakują, lecz także prezentują się na stole bardzo apetycznie. Jeśli chcesz, ogórki kiszone możesz zastąpić korniszonami lub na przykład drobno posiekanymi oliwkami albo kaparami. Taka zamiana wyjdzie im na dobre, a goście będą zachwyceni smakiem pozornie banalnej przystawki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.