-
Haps
-
Jak przygotować
- Postaw ją na stole, a zostanie okrzyknięta jako lepsza od gyrosa. Te składniki są kluczowe
Postaw ją na stole, a zostanie okrzyknięta jako lepsza od gyrosa. Te składniki są kluczowe
Wiele osób jest wielkimi fanami sałatek. Na naszych stołach można znaleźć wiele ich rodzajów, co daje nam możliwość większego wyboru. Ta jednak deklasuje wszystkie inne i sprawia, że nie chce się jeść gyrosa lub innych przysmaków. Wystarczy połączyć te składniki i przekonasz się, że jest pyszna.
Sałatki są bardzo popularną przekąską szczególnie w okresie świątecznym. Na naszych stołach można zobaczyć wiele rodzajów tego przysmaku i każdy czymś się wyróżnia. Jednak najczęściej można zasmakować typowych klasyków, które pojawiają się na każdej uroczystości. Jednym z takich przysmaków jest sałatka gyros. Ze względu na dużą liczbę składników, w tym odpowiednio przyprawione mięso z kurczaka, jest pełna smaków. Dla jednych jest to najlepsza sałatka, jaka tylko istnieje, lecz tym przepisem chcemy pokazać, że jest inaczej.
Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje
Sałatka makaronowa z tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego zachwyca smakiem. Można w niej znaleźć wiele warzyw takich jak świeży ogórek, papryki o różnych kolorach, cebula lub pomidor. Jednak jej wyróżnikiem są dwa składniki. Mowa tu o oliwkach i serze feta. Pomimo niekonwencjonalnego połączenia finalnie sałatka jest bardzo smaczna i jako pierwsza znika ze stołów.
Przepis na sałatkę makaronową
Składniki
- 250 g ulubionego makaronu,
- świeży ogórek,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- pomidor,
- pół czerwonej cebuli,
- 100 g oliwek,
- 150 g sera feta,
- 100 g posiekanej świeżej bazylii,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Teraz przygotuj warzywa. Ogórka obierz i pokrój w kostkę, papryki oczyść z gniazd nasiennych i również podziel je na mniejsze kawałki. Pomidora, cebulę i oliwki posiekaj na drobno. Ser feta pokrój w średnią kostkę.
- Do dużej miski wsyp warzywa, zioła i ser, wymieszaj składniki z ugotowanym makaronem.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, oregano, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki zostały pokryte sosem.
- Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki i pozostaw ją do schłodzenia na około 30 minut. W tym czasie smaki powinny się przegryźć, a sałatka stanie się smaczniejsza.