• Link został skopiowany

Ten szkocki przysmak potrafi budzić obrzydzenie. Niektórzy uważają go za koszmar. Wszystko przez skład

Haggis to specjał szkockiej kuchni narodowej, który budzi wiele kontrowersji. To wyjątkowe danie składa się bowiem z nietypowych składników, którymi są, bez dwóch zdań, podroby. Smak jest bardzo charakterystyczny, podobnie jak sposób podania w... owczym żołądku.
Haggis
bonchan /Shutterstock

Niegdyś podroby były chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni, teraz to przysmak dla osób o mocnych nerwach i miłośników nietypowych smaków. W Szkocji to jednak nic nadzwyczajnego. Haggis to danie narodowe, które nie tylko składa się z miksu podrobów, lecz także jest w nich gotowane. Widok może nie zachęcać, jednak zdaniem wielu tego smaku nie da się podrobić.

Zobacz wideo Paluchy drożdżowe z mięsem i serem

Haggis to szkocki rarytas, który dla wielu jest kulinarnym wyzwaniem

Nazwa "hagws" czy "hagese" po raz pierwszy pojawia się w zapisach z Anglii z około 1430 roku. Tak też zrodziła się potrawa nazywana dziś haggis. Uznawana jest za rdzenne szkockie danie i tym samym wyjątkowo kontrowersyjne. Wszystko przez skład. Mowa tu o rozmaitych podrobach owczych, takich jak wątroby, serca i płuca. Do mięsa dodaje się także nieco mniej zaskakujące składniki jak cebula, kasza i przyprawy. Wisienką na torcie jest jednak samo przygotowanie i sposób podania. Podroby piecze się bowiem w owczym żołądku. Takie danie trafia na stół, po czym zaczyna się szkockie ucztowanie. 

- Haggisa je się właściwie przez cały dzień, na śniadanie, obiad i kolację, a także może stanowić przekąskę i przystawkę. Najpopularniejszą wersją jest haggis neeps and tatties, czyli haggis, a do tego gotowana brukiew i purée z ziemniaków. W smaku przypomina nieco polską kaszankę, jednak tu zamiast kaszy wykorzystuje się płatki owsiane i nie ma w nim dodatku krwi - skomentowała blogerka i miłośniczka Szkocji Marta Martynowska w rozmowie z Polskim Radiem.

Dla jednych poezja, dla innych - kulinarny koszmar. Jak smakuje haggis?

Haggis podaje się z ziemniakami i brukwią (odmiana kapusty), jednak dla niektórych żadne dodatki nie przyćmią kontrowersyjnego składu. Warto jednak przekonać się na własnej skórze i spróbować, bo może okazać się, że strach ma wielkie oczy. Haggis mocno przypomina dobrze przyprawioną kaszankę, która dla wielu Polaków jest kulinarnym dobrem narodowym o wyjątkowym smaku.

Haggis tradycyjnie podaje się 25 stycznia, czyli w urodziny Roberta Burnsa. To szkocki artysta i poeta, który w dorobku ma ponad 550 wierszy, a jeden poświęcił nawet samemu haggisowi. O czym warto pamiętać? Euro 2024 to nie tylko okazja to oglądania sportowych zmagań, ale też do bliższego poznania kuchni i europejskich kultur. 

Więcej o: