Klasyczne krokiety to już przeszłość. Ten cukierniczy zamiennik odmieni smak wigilijnej potrawy

Wigilijne krokiety już nigdy nie sprawią ci problemu. Zamiast robić je według klasycznego przepisu z naleśnikami w roli głównej, sięgnij po ciekawą i równie smaczną alternatywę. Zamiennik króluje w kuchni raczej w słodkiej formie, ale z dodatkiem kapuściano-grzybowego farszu i panierki podbije serca i podniebienia najbardziej wymagających.

Wielkie obliczanie do świąt ruszyło z początkiem grudnia. W wielu domach szlifuje się już klasyczne przepisy, a także eksperymentuje z nowymi smakami. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i przy okazji zaoszczędzić sporo czasu na gotowaniu, postaw na krokiety...bez naleśników. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Krokiety bez naleśników. Dziwna nowość, czy hit świąt 2023 r.? 

Nie ma Wigilii bez tradycyjnych potraw i domowych specjałów. Święta mogą być także okazją do testowania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Krokiety bez naleśników są na to doskonałym przykładem. Chociaż pomysł na to danie w nowej wersji może dla wielu osób brzmieć jak szaleństwo, tak zapewniamy, że nasz trik nie tylko smakuje, ale i pozwoli zaoszczędzić dużo czasu na przygotowaniach. 

Świąteczne krokiety wystarczy zawinąć w inny produkt. Tutaj doskonale sprawdzą się wafle zwane także andrutami. Chociaż ten specjał kojarzymy głównie ze słodkościami, tak hojnie nadziany farszem i obtoczony w panierce, będzie równie zaskakujący i smaczny. Aby nadać naszemu specjałowi kształtu, wystarczy namoczyć blaty wodą - wówczas uzyskamy piękne zawijasy. Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na krokiety inaczej - zapomnij o naleśnikach i sięgnij po ten zamiennik 

Składniki: 

  • 3 duże wafle andruty,
  • 500 g pieczarek lub grzybów leśnych, 
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • cebula
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • łyżeczka tymianku lub majeranku
  • sól,
  • pieprz,
  • woda. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Kapustę przełóż do garnka z niewielką ilością wody. Duś przez pół godziny, najlepiej pod przykryciem. 
  2. W tym czasie obierz i pokrój grzyby, a także cebulę. Oba składniki podsmaż na niewielkiej ilości oleju, na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Grzyby z warzywem ostudź i posiekaj. Dodaj do odsączonej, ugotowanej kapusty, którą także należy drobno poszatkować. Całość zamieszaj i dopraw do smaku. Dla zagęszczenia można dodać odrobinę bułki. 
  4. Wafle zwilż namoczonym w wodzie pędzelkiem. Ułóż cienką warstwę farszu - pamiętaj, by brzegi były puste. 
  5. Po kilku minutach zawiń wafle z farszem w rulon. Każdy z nich potnij na trzy części.
  6. Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smaż na oleju z każdej strony do uzyskania złotej i chrupiącej panierki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.