Wielkie obliczanie do świąt ruszyło z początkiem grudnia. W wielu domach szlifuje się już klasyczne przepisy, a także eksperymentuje z nowymi smakami. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i przy okazji zaoszczędzić sporo czasu na gotowaniu, postaw na krokiety...bez naleśników.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Krokiety bez naleśników. Dziwna nowość, czy hit świąt 2023 r.?
Nie ma Wigilii bez tradycyjnych potraw i domowych specjałów. Święta mogą być także okazją do testowania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Krokiety bez naleśników są na to doskonałym przykładem. Chociaż pomysł na to danie w nowej wersji może dla wielu osób brzmieć jak szaleństwo, tak zapewniamy, że nasz trik nie tylko smakuje, ale i pozwoli zaoszczędzić dużo czasu na przygotowaniach.
Świąteczne krokiety wystarczy zawinąć w inny produkt. Tutaj doskonale sprawdzą się wafle zwane także andrutami. Chociaż ten specjał kojarzymy głównie ze słodkościami, tak hojnie nadziany farszem i obtoczony w panierce, będzie równie zaskakujący i smaczny. Aby nadać naszemu specjałowi kształtu, wystarczy namoczyć blaty wodą - wówczas uzyskamy piękne zawijasy. Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na krokiety inaczej - zapomnij o naleśnikach i sięgnij po ten zamiennik
Składniki:
- 3 duże wafle andruty,
- 500 g pieczarek lub grzybów leśnych,
- 500 g kapusty kiszonej,
- cebula
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- olej,
- łyżeczka tymianku lub majeranku
- sól,
- pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Kapustę przełóż do garnka z niewielką ilością wody. Duś przez pół godziny, najlepiej pod przykryciem.
- W tym czasie obierz i pokrój grzyby, a także cebulę. Oba składniki podsmaż na niewielkiej ilości oleju, na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Grzyby z warzywem ostudź i posiekaj. Dodaj do odsączonej, ugotowanej kapusty, którą także należy drobno poszatkować. Całość zamieszaj i dopraw do smaku. Dla zagęszczenia można dodać odrobinę bułki.
- Wafle zwilż namoczonym w wodzie pędzelkiem. Ułóż cienką warstwę farszu - pamiętaj, by brzegi były puste.
- Po kilku minutach zawiń wafle z farszem w rulon. Każdy z nich potnij na trzy części.
- Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smaż na oleju z każdej strony do uzyskania złotej i chrupiącej panierki. Smacznego!