Masa do wafli na kilka sposobów - domowy deser gotowy w kilka chwil

Masa do wafli może być przygotowana na różne sposoby - wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i jakie smaki preferujesz. Pischinger, czyli najprostsze "ciasto" z wafli tortowych to pyszna przekąska, która nie ustępuje w smaku słodkim wypie

Masa do wafli to najważniejszy element pischingera. Nadaje smak całej przekąsce oraz czyni ją tak pyszną. Wafle można posmarować ulubionym dżemem, ale kajmakowa lub czekoladowa również ma swoich zwolenników! Jaka jest najlepsza masa do wafli? Przepis na kajmakową oraz przepisy na masy kakaowe czekają!

Masa do wafli z mleka i cukru – kajmakowa

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2 proc.,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka masła

Masa do wafli z mleka i cukru – przygotowanie:

Do garnka wlej mleko i wsyp cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy mleko zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę, aż mleko zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowe. Mieszaj je co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Wtedy zdejmij z palnika, dodaj masło i wszystko dobrze wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Masa do wafli z mlekiem w proszku – czekoladowa

Składniki:

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki masła

Masła do wafli czekoladowa – przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło z cukrem. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliło i nie doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a potem przestudź. Do miski wsyp mleko w proszku i kakao, dobrze rozmieszaj. Następnie wlej mleko i przestudzone rozpuszczone masło z cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj, używając drewnianej łyżki. Letnią masą smaruj wafle – będzie ona gęstnieć razem ze spadkiem temperatury (zobacz również: Mleko w proszku - właściwości i przepisy (na blok czekoladowy i krem z mleka w proszku)).

Masa do wafli bez mleka w proszku – kakaowa

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła bądź margaryny,
  • 4 czubate łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

Masa do wafli kakaowa – przygotowanie

Do garnka wlej mleko, dodaj także masło pokrojone na kawałki i wsyp cukier, mąkę i kakao. Wszystko razem gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, by składniki się dobrze połączyły i nie przypaliły. Odstaw do wystudzenia.

Zobacz również nasz przepis wideo na pishingera:

Zobacz wideo

Masa do wafli owocowa

Składniki:

  • 1 galaretka owocowa (smak dowolny),
  • 1 kostka masła,
  • 3/4 szklanki cukru*,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc

* możesz zmniejszyć ilość cukru – pamiętaj, że większość galaretek również go zawiera!

Masa do wafli owocowa – przygotowanie:

W garnuszku rozpuść masło, dodaj śmietanę oraz cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie wsyp do niej galaretkę i ponownie zamieszaj, by proszek również dobrze się rozpuścił. Odstaw do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć, posmaruj nią wafle.

Jak zrobić wafle przekładane masą (pischingera)?

Jeśli mamy gotową masę, nie ma łatwiejszego zadana niż przygotowanie pischingera. Będziesz potrzebować wafli tortowych lub andrutów. Pierwszy wafel posmaruj masą, połóż kolejny i znów posmaruj. Czynność tę powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie wafle oraz całą masę. Możesz także przekładać naprzemiennie masą i na przykład ulubionym dżemem lub innym smarowidłem (polecamy smarowidło a'la nutella ze śliwek z naszego przepisu). Wierzchnią warstwę polej zastygającą polewą albo zostaw nieposmarowaną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.