Masa do wafli to najważniejszy element pischingera. Nadaje smak całej przekąsce oraz czyni ją tak pyszną. Wafle można posmarować ulubionym dżemem, ale kajmakowa lub czekoladowa również ma swoich zwolenników! Jaka jest najlepsza masa do wafli? Przepis na kajmakową oraz przepisy na masy kakaowe czekają!
Składniki:
Do garnka wlej mleko i wsyp cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy mleko zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę, aż mleko zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowe. Mieszaj je co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Wtedy zdejmij z palnika, dodaj masło i wszystko dobrze wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Składniki:
W rondelku rozpuść masło z cukrem. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliło i nie doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a potem przestudź. Do miski wsyp mleko w proszku i kakao, dobrze rozmieszaj. Następnie wlej mleko i przestudzone rozpuszczone masło z cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj, używając drewnianej łyżki. Letnią masą smaruj wafle – będzie ona gęstnieć razem ze spadkiem temperatury (zobacz również: Mleko w proszku - właściwości i przepisy (na blok czekoladowy i krem z mleka w proszku)).
Składniki:
Do garnka wlej mleko, dodaj także masło pokrojone na kawałki i wsyp cukier, mąkę i kakao. Wszystko razem gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, by składniki się dobrze połączyły i nie przypaliły. Odstaw do wystudzenia.
Zobacz również nasz przepis wideo na pishingera:
Składniki:
* możesz zmniejszyć ilość cukru – pamiętaj, że większość galaretek również go zawiera!
W garnuszku rozpuść masło, dodaj śmietanę oraz cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie wsyp do niej galaretkę i ponownie zamieszaj, by proszek również dobrze się rozpuścił. Odstaw do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć, posmaruj nią wafle.
Jeśli mamy gotową masę, nie ma łatwiejszego zadana niż przygotowanie pischingera. Będziesz potrzebować wafli tortowych lub andrutów. Pierwszy wafel posmaruj masą, połóż kolejny i znów posmaruj. Czynność tę powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie wafle oraz całą masę. Możesz także przekładać naprzemiennie masą i na przykład ulubionym dżemem lub innym smarowidłem (polecamy smarowidło a'la nutella ze śliwek z naszego przepisu). Wierzchnią warstwę polej zastygającą polewą albo zostaw nieposmarowaną.