Krokiety ziemniaczane z niespodzianką w środku. Wychodzą złociste, chrupiące i nieziemsko smaczne

Krokiety ziemniaczane z mięsnym farszem to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie złocistych krążków nie zajmie ci dłużej niż 20-30 minut. Podane ze świeżą surówką lub sałatą smakują wręcz obłędnie. Poniżej znajdziesz nasz sprawdzony przepis na krokiety z mięsną wkładką.

Znudziły ci się już kotlety schabowe i dewolaje? Krokiety z mięsem stanowią pyszną alternatywę dla tych potraw. Wykonanie ich nie jest zadaniem ani trudnym, ani skomplikowanym. Jeśli więc szukasz pomysłu na przepyszne danie główne z dodatkiem mięsa, to koniecznie zapoznaj się z naszą recepturą. Domowników czeka prawdziwa uczta!

Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

Krokiety ziemniaczane z niespodzianką w środku. Idealne na smaczny i pożywny obiad

Ziemniaczane ciasto i mięso mielone otulone złocistą panierką to połączenie, od którego ślinka cieknie. Za wyśmienity smak odpowiada głównie dobrze przygotowany farsz. Ważne też, aby każdy ziemniaczany krążek doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wtedy posiłek będzie najbardziej udany.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g tartego sera, np. cheddara lub goudy,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • olej roślinny do smażenia.

Złociste krokiety ziemniaczane z mięsem i serem. Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój, a następnie podsmażaj przez kilka minut na patelni lub w garnku z rozgrzanym olejem. Kiedy warzywa się przyrumienią, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. W dalszym etapie zajmij się przygotowaniem mięsnego farszu. 

Mięso mielone uformuj w krążki i podsmażaj je na rozgrzanej patelni. Możesz użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny, pamiętaj jednak, by dobrze ją doprawić solą i pieprzem. Smaż je z każdej strony, aż staną się rumiane. 

Do podsmażonych ziemniaków dodaj starty ser żółty. Całość dopraw solą i czosnkiem granulowanym. Składniki ubij przy pomocy tłuczka kuchennego. Ziemniaczaną masę podziel na cztery równe części. Każdą z nich nieco spłaszcz, a na środku umieść usmażone mięso. Ciasto powinno okalać farsz z każdej strony.

Przygotuj trzy miseczki. W jednej roztrzep jajka, w drugiej umieść mąkę, a w trzeciej - bułkę tartą. Prawie gotowe krokiety obtocz najpierw w mące, potem w masie jajecznej, a na koniec w bułce tartej. Panierowane krążki smaż obustronnie na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Kiedy nabiorą złocistego koloru, możesz wyłożyć je na talerze. Polecamy zaserwować je z surówką z kapusty i marchewki lub z sałatką z brokułem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.