Filet z kurczaka na obiad nie musi być nudny. Proste przepisy na pomysłowe dania

Pierś z kurczaka jest prawdopodobnie najchętniej wykorzystywanym rodzajem mięsa w polskiej kuchni. Można ją przygotować bardzo szybko i na rozmaite sposoby. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje na obiad z fileta z kurczaka, które rozwiążą wiele problemów z wyborem posiłków.

Filet z kurczaka na obiad to bardzo popularny wybór. Warto sprawdzić kilka ciekawych propozycji, które nie są tak popularne jak tradycyjny kotlet w panierce. Dużą zaletą tego rodzaju mięsa jest fakt, że można je przyrządzić na wiele sposobów, czego przykłady przedstawiamy poniżej.

Zobacz wideo Frytki z kurczaka Wybierz serwis

Pomysły na obiad z filetem z kurczaka

Jeśli chcemy zrobić lekki, ale jednocześnie pożywny obiad z wykorzystaniem fileta z kurczaka, świetnym pomysłem będzie przyrządzenie kurczaka z kaszą kuskus i sałatką z ziołami. Zdrowe, lekkie i niezwykle szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka,
  • 150 g kuskusu,
  • 1 ogórek,
  • 2 dymki,
  • papryczka chili,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 10 listków mięty,
  • pół czerwonej papryki,
  • 20 g sera feta,
  • oliwa,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano, ziele angielskie, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kuskus należy zalać wrzątkiem, posolić i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Kurczaka obtaczamy w mieszance z soli, pieprzu, ziela angielskiego, oregano i startej skórki cytryny. Następnie przykrywamy go folią spożywczą i rozbijamy do grubości ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy na patelni i obsmażamy kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony.

Koperek, natkę pietruszki, miętę, dumkę oraz papryczkę chili siekamy drobno i mieszamy. Ogórka i paprykę myjemy i kroimy w kostkę i tak przygotowane warzywa mieszamy z ziołami. Dodajemy sok z połówki cytryny, pieprz i przeciśnięty czosnek. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Usmażonego kurczaka, kuskus oraz sałatkę podajemy posypując na koniec fetą.

Filet z kurczaka - przepis na obiad dla wymagających

Idealnym pomysłem na rodzinny obiad są również piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, żółtym serem i ziołami według przepisu ze strony Beszamel.pl. W efekcie otrzymamy soczyste i pełne smaku mięso, które zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • słodka papryka, sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek.

Sposób przygotowania:

Piersi dzielimy na mniejsze plastry i przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Polewamy olejem i dokładnie obtaczamy. Mięso odkładamy do lodówki na około 30 minut. Obrane pieczarki kroimy w plasterki, a marchewkę w drobną kostkę. Dusimy na maśle z pokrojoną cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Piersi układamy w naczyniu do zapiekania i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. Po tym czasie każdą pierś smarujemy majonezem, układamy na nich pieczarki i warzywa, posypujemy serem i ziołami. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki.

Pomysły na obiad z filetem z kurczaka - inspiracja kuchnią meksykańską

Klasykiem meksykańskiej kuchni jest quesadilla. Bliźniaczo podobną wersją jest Qurrito, którego bazowym składnikiem jest właśnie kurczak. Dzięki poniższemu przepisowi ze strony Mniammniam.pl przygotowujemy pyszną przekąskę, ale także smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 4 tortille,
  • 150 g żółtego sera,
  • 125 g mozzarelli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 łyżki sosu barbecue,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • słodka papryka, bazylia, oregano, chili, suszony czosnek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i suszymy, kroimy w paski i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, słodką papryką, bazylią, oregano i czosnkiem. Mieszamy i przykrywamy miskę folią spożywczą, po czym wkładamy do lodówki na 2 godziny. Mozzarellę kroimy w plastry, a żółty ser ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w paski. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i obtaczamy na mące.

Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie, po czym wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdy placek tortilli smarujemy sosem barbecue. Na jednej połowie układamy kurczaka, mozzarellę i paprykę, posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugą połową i dociskamy. Tortille smażymy przez kilka minut na patelni grillowej. Gotowe danie można podawać z ulubioną sałatką.

Zobacz też: Meksykańska tortilla - przepis na danie domowej roboty. Sprawdzi się jako imprezowa przekąska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.