Pierś z kurczaka na grilla. Kulinarne triki, dzięki którym mięso będzie soczyste

Pierś z kurczaka na grilla to idealne danie dla całej rodziny. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić soczystego kurczaka na grilla i poznaj przepisy na marynaty i nie tylko.

Grillowana pierś z kurczaka - sprawdź, jak przyrządzić pierś z kurczaka na grilla

Grillowana pierś z kurczaka to idealna propozycja na rodzinne ucztowanie. Jak powszechnie wiadomo soczysta pierś z kurczaka na grilla to danie uwielbiane przez wiele osób. Chcesz, żeby twój grill był najlepszy w okolicy? Poniżej kilka przepisów na marynaty do grillowanego kurczaka, które musisz koniecznie wypróbować.

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla - przepis krok po kroku

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla w kilku prostych krokach? To dziecinnie proste! Przekonajcie się sami:

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju (może być oliwa z oliwek)
  • sok z cytryny
  • 1 czosnek
  • suszone pomidory
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i rozgnieść w prasce.
  2. Suszone pomidory pokroić na mniejsze części.
  3. Wszystkie składniki wrzucić do blendera.
  4. Całość zmiksować.
  5. Natrzeć kurczaka marynatą.
  6. Odstawić do lodówki na całą noc.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla - wypróbuj marynatę z gruszek i miodu

Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla, aby była soczysta, ale i lekko słodkawa? Taki wariant jest zwłaszcza ciekawy dla dzieci. Połączenie mięsa z odrobiną gruszki i miodu to z całą pewnością opcja, którą pokocha wiele osób. Przejdźmy zatem do wykonania.

Składniki:

  • 1- 2 gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka delikatnej musztardy 

Wykonanie:

  1. Gruszki umyć i upiec w piekarniku.
  2. Dalej połączyć wszystkie składniki.
  3. Całość dokładnie zmiksować.
  4. Natrzeć kurczaka marynatą i odstawić do lodówki na minimum 60 min.

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Najlepsze przyprawy i jabłka

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Możemy postawić na aromatyczne przyprawy z dodatkiem jabłka. Oto i sposób wykonania w kilku punktach:

Składniki:

  • 1 duże jabłko kwaśne
  • cebula
  • sól, pieprz, kminek, bazylia, oregano
  • odrobina oleju

Wykonanie:

  1. Mięso należy umyć i pokroić na plastry.
  2. Dalej myjemy jabłko, obieramy i pozbywamy się gniazda.
  3. Kroimy je na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy.
  5. Bierzemy kawałek folii do pieczenia i wykonujemy z niej ''koszyczki''. Wkładamy pokrojone jabłka, przyprawy i cebulę. Zamykamy i dokładnie mieszamy poprzez potrząsanie.
  6. Wstawiamy na grilla i pieczemy, aż mięso będzie gotowe.

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla - przepis na kokosową panierkę

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? Co oprócz klasycznego rozwiązania? Możemy wybrać kokosowy wariant. Chcąc przygotować kokosowego kurczaka, musimy przygotować następujące składniki:

  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 3 garście wiórków kokosowych

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyć. Pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron.
  2. Dalej obtoczyć w przyprawach i jajku.
  3. Następnie w wiórkach kokosowych.
  4. Tak przygotowane mięso pieczemy na grillu z obu stron.

Zobacz też: Sałatka do grilla - poznaj sałatki idealne na grillowe party. Nie napracujesz się przy nich a będzie pysznie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.