Grillowana pierś z kurczaka - sprawdź, jak przyrządzić pierś z kurczaka na grilla
Grillowana pierś z kurczaka to idealna propozycja na rodzinne ucztowanie. Jak powszechnie wiadomo soczysta pierś z kurczaka na grilla to danie uwielbiane przez wiele osób. Chcesz, żeby twój grill był najlepszy w okolicy? Poniżej kilka przepisów na marynaty do grillowanego kurczaka, które musisz koniecznie wypróbować.
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla - przepis krok po kroku
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla w kilku prostych krokach? To dziecinnie proste! Przekonajcie się sami:
Składniki:
- 1/4 szklanki oleju (może być oliwa z oliwek)
- sok z cytryny
- 1 czosnek
- suszone pomidory
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia
Wykonanie:
- Czosnek obrać i rozgnieść w prasce.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze części.
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera.
- Całość zmiksować.
- Natrzeć kurczaka marynatą.
- Odstawić do lodówki na całą noc.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla - wypróbuj marynatę z gruszek i miodu
Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla, aby była soczysta, ale i lekko słodkawa? Taki wariant jest zwłaszcza ciekawy dla dzieci. Połączenie mięsa z odrobiną gruszki i miodu to z całą pewnością opcja, którą pokocha wiele osób. Przejdźmy zatem do wykonania.
Składniki:
- 1- 2 gruszki
- 3 łyżki miodu
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżka delikatnej musztardy
Wykonanie:
- Gruszki umyć i upiec w piekarniku.
- Dalej połączyć wszystkie składniki.
- Całość dokładnie zmiksować.
- Natrzeć kurczaka marynatą i odstawić do lodówki na minimum 60 min.
Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Najlepsze przyprawy i jabłka
Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Możemy postawić na aromatyczne przyprawy z dodatkiem jabłka. Oto i sposób wykonania w kilku punktach:
Składniki:
- 1 duże jabłko kwaśne
- cebula
- sól, pieprz, kminek, bazylia, oregano
- odrobina oleju
Wykonanie:
- Mięso należy umyć i pokroić na plastry.
- Dalej myjemy jabłko, obieramy i pozbywamy się gniazda.
- Kroimy je na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy.
- Bierzemy kawałek folii do pieczenia i wykonujemy z niej ''koszyczki''. Wkładamy pokrojone jabłka, przyprawy i cebulę. Zamykamy i dokładnie mieszamy poprzez potrząsanie.
- Wstawiamy na grilla i pieczemy, aż mięso będzie gotowe.
Jak panierować pierś z kurczaka na grilla - przepis na kokosową panierkę
Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? Co oprócz klasycznego rozwiązania? Możemy wybrać kokosowy wariant. Chcąc przygotować kokosowego kurczaka, musimy przygotować następujące składniki:
- filet z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 3 garście wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyć. Pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron.
- Dalej obtoczyć w przyprawach i jajku.
- Następnie w wiórkach kokosowych.
- Tak przygotowane mięso pieczemy na grillu z obu stron.
Zobacz też: Sałatka do grilla - poznaj sałatki idealne na grillowe party. Nie napracujesz się przy nich a będzie pysznie