Puree z groszku - nie za rzadkie, nie za gęste. Jak je zrobić? Ważne są proporcje

Puree z groszku to świetna propozycja zdrowego dodatku do obiadu lub nawet wiosennego grilla. Sprawdź, jak zrobić puree z groszku i z czym je podawać. Prezentujemy proste przepisy krok po kroku.
Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Jak zrobić puree z groszku - przepis krok po kroku

Jak zrobić puree z groszku, aby miało jednolitą konsystencję i przede wszystkim było smaczne? Odpowiedzi znajdziecie w naszym artykule. Podstawą dobrego puree są oczywiście warzywa dobrej jakości. Warto wybierać je ze sprawdzonego źródła, uprawiane w sposób ekologiczny. Puree z groszku można serwować do różnego typu mięs, ryb, kanapek czy innych warzyw. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 500 gramów groszku zielonego
  • niepełna szklanka wody - najlepiej przefiltrowanej
  • 1 cebula biała
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Wykonanie:

  1. Cebulę należy obrać i bardzo drobno posiekać. Dla lepszego efektu możemy skorzystać ze specjalnego rozdrabniacza kuchennego.
  2. Dalej podgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy na nią cebulę. Musimy smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Proces ten trwa zazwyczaj kilka minut.
  3. Następnie dodajemy na patelnię groszek, przyprawy. Chwilę smażymy.
  4. Później przechodzimy do blendowania.
  5. Danie jest gotowe do serwowania.

Puree z marchewki. Zdjęcie ilustracyjnePuree z marchewki. Jak zrobić pyszny dodatek do obiadu? Nietypowy składnik odmieni danie

Przepis na puree z groszku i śmietany kremówki

Przepis na puree z groszku z dodatkową porcją śmietany typu kremówka to danie, które cechuje się wysoką puszystością. Jest niezwykle aksamitne. Możemy serwować je jako dodatek do obiadu lub element bazowy. Wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem.

Składniki:

  • około 400 gramów groszku mrożonego
  • około 1-2 łyżek masła
  • około 3 łyżek śmietany typu kremówka
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżeczka cukru białego

Wykonanie:

  1. Groszek mrożony należy wrzucić na gotującą się wodę. Wcześniej dokładamy cukier. Całość gotujemy przez około 15 minut.
  2. Dalej musimy go przecedzić.
  3. Dokładamy przyprawy i blendujemy.
  4. Do ostudzonej masy dokładamy śmietanę kremówkę i ponownie blendujemy.

Puree z batata, czyli prosty przepis na obiadPuree z batata - prosty przepis na obiad w nietypowej odsłonie

Puree z groszku: przepis z ziemniakami

Przepis na puree z groszku i ziemniaków to sycące połączenie. Dzięki temu może być ono serwowane jako oddzielne danie. Poniżej znajdziecie przepis, który z całą pewnością warto wypróbować:

Składniki potrzebne do wykonania to:

  • 6 ziemniaków
  • 500 gramów groszku
  • 3 łyżki masła
  • pieprz, sól, czosnek, majeranek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
  2. Groszek wrzucić do wrzątku i chwilę pogotować.
  3. Następnie wszystko zmiksować ze sobą. Dodać masło oraz przyprawy.
  4. Puree jest gotowe.

Zobacz też: Zupa z zielonego groszku. Pamiętaj o dwóch składnikach, a będzie wyjątkowo smaczna

Więcej o: