Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak
Jak zrobić puree z groszku - przepis krok po kroku
Jak zrobić puree z groszku, aby miało jednolitą konsystencję i przede wszystkim było smaczne? Odpowiedzi znajdziecie w naszym artykule. Podstawą dobrego puree są oczywiście warzywa dobrej jakości. Warto wybierać je ze sprawdzonego źródła, uprawiane w sposób ekologiczny. Puree z groszku można serwować do różnego typu mięs, ryb, kanapek czy innych warzyw. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 500 gramów groszku zielonego
- niepełna szklanka wody - najlepiej przefiltrowanej
- 1 cebula biała
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Cebulę należy obrać i bardzo drobno posiekać. Dla lepszego efektu możemy skorzystać ze specjalnego rozdrabniacza kuchennego.
- Dalej podgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy na nią cebulę. Musimy smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Proces ten trwa zazwyczaj kilka minut.
- Następnie dodajemy na patelnię groszek, przyprawy. Chwilę smażymy.
- Później przechodzimy do blendowania.
- Danie jest gotowe do serwowania.
Przepis na puree z groszku i śmietany kremówki
Przepis na puree z groszku z dodatkową porcją śmietany typu kremówka to danie, które cechuje się wysoką puszystością. Jest niezwykle aksamitne. Możemy serwować je jako dodatek do obiadu lub element bazowy. Wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem.
Składniki:
- około 400 gramów groszku mrożonego
- około 1-2 łyżek masła
- około 3 łyżek śmietany typu kremówka
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżeczka cukru białego
Wykonanie:
- Groszek mrożony należy wrzucić na gotującą się wodę. Wcześniej dokładamy cukier. Całość gotujemy przez około 15 minut.
- Dalej musimy go przecedzić.
- Dokładamy przyprawy i blendujemy.
- Do ostudzonej masy dokładamy śmietanę kremówkę i ponownie blendujemy.
Puree z groszku: przepis z ziemniakami
Przepis na puree z groszku i ziemniaków to sycące połączenie. Dzięki temu może być ono serwowane jako oddzielne danie. Poniżej znajdziecie przepis, który z całą pewnością warto wypróbować:
Składniki potrzebne do wykonania to:
- 6 ziemniaków
- 500 gramów groszku
- 3 łyżki masła
- pieprz, sól, czosnek, majeranek
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
- Groszek wrzucić do wrzątku i chwilę pogotować.
- Następnie wszystko zmiksować ze sobą. Dodać masło oraz przyprawy.
- Puree jest gotowe.
Zobacz też: Zupa z zielonego groszku. Pamiętaj o dwóch składnikach, a będzie wyjątkowo smaczna