Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"
Jak zrobić puree z marchewki - przepis krok po kroku
Jak zrobić puree z marchewki, aby z chęcią zajadały się nim zarówno dzieci jak i dorośli? Spieszymy z odpowiedzią. Wykonanie puree nie jest trudne. Niezależnie od tego, z jakich warzyw będzie ono sporządzone. Poniżej przepis w kilku prostych krokach:
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: pieprz, sól (z pieprzu można zrezygnować lub dać go mniej, jeśli robimy puree dla dzieci).
Wykonanie:
- Marchewki myjemy. Następnie musimy je obrać. Przechodzimy do gotowania. Marchewki powinny być miękkie.
- Następnie dodajemy masło, przyprawy i miksujemy na gładką masę.
- Dla urozmaicenia możemy dodać czosnek.
Przepis na puree z marchewki - wersja z groszkiem i świeżą miętą
Przepis na puree z marchewki z dodatkiem zielonego groszku i świeżej mięty to znakomity sposób na pyszny dodatek do obiadu. Danie będzie również smaczną przekąską, zwłaszcza jeżeli chodzi o wiosenne popołudnia. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- 2-3 duże marchewki
- około 1-2 garści zielonego groszku
- około 1 szklanki świeżej mięty
- sól, pieprz
- 1- 2 łyżki masła
Wykonanie:
- Marchewki dokładnie myjemy. Następnie pozbywamy się skórki.
- Dalej należy pokroić je na mniejsze części i ugotować. Ważna uwaga: warzywa nie mogą być rozgotowane. Powinny być po prostu miękkie.
- To samo wykonujemy z groszkiem.
- Całość miksujemy dokładnie blenderem.
- Dalej dokładamy masło, przyprawy i mieszamy.
- W kolejnym kroku myjemy świeżą miętę, dzielimy ją na mniejsze listki i dorzucamy do warzyw, po czym - blendujemy.
Puree z marchewki - przepis z dynią
Puree z marchewki można zestawiać z różnymi innymi warzywami. Ciekawym pomysłem jest na przykład dynia. Dostarcza nam mnóstwa witamin i ważnych składników odżywczych. Co więcej, smakuje wybornie i ma ciekawą konsystencję. Oto i przepis na marchewkowo-dyniowe puree:
Składniki, w które należy się zaopatrzyć to:
- 1/2 dyni piżmowej
- 3 duże marchewki
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek
- 2 łyżki prawdziwego masła
Sposób wykonania:
- Dynię należy umyć i obrać. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i wstawić do gotowania.
- To samo zrobić z marchewkami.
- Warzywa powinny gotować się do momentu, kiedy będą miękkie.
- Dalej miksujemy je blenderem. Dodajemy przyprawy. Miksujemy. Dokładamy masło i znowu bledujemy.
- Puree jest gotowe do spożycia.
Zobacz też: Surówka z marchewki i jabłka doprawiona szczyptą cynamonu i sokiem z limonki. Znasz ten smak?