Puree z marchewki. Jak zrobić pyszny dodatek do obiadu? Nietypowy składnik odmieni danie

Puree z marchewki jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale także niezwykle pomocne w przypadku małych dzieci. Jeżeli Twoja pociecha nie przepada za warzywami - przygotuj przepyszne puree. Przepisy na marchewkowy "mix" znajdziesz w artykule.
Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Jak zrobić puree z marchewki - przepis krok po kroku

Jak zrobić puree z marchewki, aby z chęcią zajadały się nim zarówno dzieci jak i dorośli? Spieszymy z odpowiedzią. Wykonanie puree nie jest trudne. Niezależnie od tego, z jakich warzyw będzie ono sporządzone. Poniżej przepis w kilku prostych krokach:

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy: pieprz, sól (z pieprzu można zrezygnować lub dać go mniej, jeśli robimy puree dla dzieci).

Wykonanie:

  1. Marchewki myjemy. Następnie musimy je obrać. Przechodzimy do gotowania. Marchewki powinny być miękkie.
  2. Następnie dodajemy masło, przyprawy i miksujemy na gładką masę.
  3. Dla urozmaicenia możemy dodać czosnek.

Przepis na puree z marchewki - wersja z groszkiem i świeżą miętą

Przepis na puree z marchewki z dodatkiem zielonego groszku i świeżej mięty to znakomity sposób na pyszny dodatek do obiadu. Danie będzie również smaczną przekąską, zwłaszcza jeżeli chodzi o wiosenne popołudnia. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 2-3 duże marchewki
  • około 1-2 garści zielonego groszku
  • około 1 szklanki świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • 1- 2 łyżki masła

Wykonanie:

  1. Marchewki dokładnie myjemy. Następnie pozbywamy się skórki.
  2. Dalej należy pokroić je na mniejsze części i ugotować. Ważna uwaga: warzywa nie mogą być rozgotowane. Powinny być po prostu miękkie.
  3. To samo wykonujemy z groszkiem.
  4. Całość miksujemy dokładnie blenderem.
  5. Dalej dokładamy masło, przyprawy i mieszamy.
  6. W kolejnym kroku myjemy świeżą miętę, dzielimy ją na mniejsze listki i dorzucamy do warzyw, po czym - blendujemy.

Puree z marchewki - przepis z dynią

Puree z marchewki można zestawiać z różnymi innymi warzywami. Ciekawym pomysłem jest na przykład dynia. Dostarcza nam mnóstwa witamin i ważnych składników odżywczych. Co więcej, smakuje wybornie i ma ciekawą konsystencję. Oto i przepis na marchewkowo-dyniowe puree:

Składniki, w które należy się zaopatrzyć to:

  • 1/2 dyni piżmowej
  • 3 duże marchewki
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek
  • 2 łyżki prawdziwego masła 

Sposób wykonania:

  1. Dynię należy umyć i obrać. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i wstawić do gotowania.
  2. To samo zrobić z marchewkami.
  3. Warzywa powinny gotować się do momentu, kiedy będą miękkie.
  4. Dalej miksujemy je blenderem. Dodajemy przyprawy. Miksujemy. Dokładamy masło i znowu bledujemy.
  5. Puree jest gotowe do spożycia.

Zobacz też: Surówka z marchewki i jabłka doprawiona szczyptą cynamonu i sokiem z limonki. Znasz ten smak?

Więcej o: