Tatar z marchewki Magdy Gessler - klasyk w zupełnie innym wydaniu

Tatar z marchewki z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego tatara przygotowanego z mięsa wołowego. Jak go przygotować? To wcale nie jest trudne. Sprawdźcie, jak się robi tatar z marchewki Magdy Gessler.

Tradycyjny tatar wołowy to prawdziwy rarytas, ale tatar z marchewki nie ustępuje mu na krok. W niedawnym odcinku "Kuchennych rewolucji" tatar z marchewki Magdy Gessler zrobił prawdziwą furorę. To jak, macie ochotę na coś zupełnie nowego? A może chcecie odkryć najciekawsze przepisy wegetariańskie lub znaleźć smaczną alternatywę do mięsnego przysmaku? Przygotujcie tatar z marchewki - sprawdźcie przepis.

Tatar z marchewki Magdy Gessler - przepis inspirowany "Kuchennymi rewolucjami"

  • 8 średnich marchewek,
  • czerwona cebula,
  • 1 jajko (lub 2-3 jajka przepiórcze),
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki chrzanu wasabi,
  • 2 czubate łyżki musztardy,
  • 2 płaskie łyżki tartego chrzanu,
  • olej roślinny,
  • sól do smaku

Jak zrobić tatar z marchewki Magdy Gessler? 

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Połowę z nich kroimy w słupki, drugą zaś ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Czerwoną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę pokrojoną w słupki. Smażymy ją przez kilka minut, ciągle mieszając, aż zmięknie. Następnie przekładamy marchewkę do dużej miski. 

W miseczce mieszamy śmietanę i chrzan wasabi, dodajemy do marchewki. Wbijamy też jajko (lub jajka przepiórcze), dodajemy musztardę, chrzan oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli do smaku. Tatar z marchewki powinien mieć lepką konsystencję przypominającą nieco tradycyjną wersję z mięsa. 

A może macie ochotę na inną wegetariańską przekąskę? Polecamy nuggetsy z halloumi!

Zobacz wideo
Więcej o: