Tradycyjny tatar wołowy to prawdziwy rarytas, ale tatar z marchewki nie ustępuje mu na krok. W niedawnym odcinku "Kuchennych rewolucji" tatar z marchewki Magdy Gessler zrobił prawdziwą furorę. To jak, macie ochotę na coś zupełnie nowego? A może chcecie odkryć najciekawsze przepisy wegetariańskie lub znaleźć smaczną alternatywę do mięsnego przysmaku? Przygotujcie tatar z marchewki - sprawdźcie przepis.
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Połowę z nich kroimy w słupki, drugą zaś ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Czerwoną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę pokrojoną w słupki. Smażymy ją przez kilka minut, ciągle mieszając, aż zmięknie. Następnie przekładamy marchewkę do dużej miski.
W miseczce mieszamy śmietanę i chrzan wasabi, dodajemy do marchewki. Wbijamy też jajko (lub jajka przepiórcze), dodajemy musztardę, chrzan oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli do smaku. Tatar z marchewki powinien mieć lepką konsystencję przypominającą nieco tradycyjną wersję z mięsa.
A może macie ochotę na inną wegetariańską przekąskę? Polecamy nuggetsy z halloumi!