Tym razem erVegan uderza z niespodziewanej strony i zachęca do diety wegańskiej genialnymi przepisami na comfort food, czyli jedzenie na pokrzepienie. Data publikacji książki "Roślinny comfort food dla każdego" wypada 14 października, jednak by osłodzić wam oczekiwanie na premierę, już teraz mamy dla was kilka przepisów. Szykujcie listę zakupów.
Skwarki bynajmniej nie kojarzą się z czymś, co nie zawiera mięsa. ErVegan przekonuje, że to się da zrobić. Co prawda zwraca uwagę, że nie jest to najlżejsza potrawa, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mały kulinarny grzeszek.
Sami bardzo lubimy dania recyklingowe - wykorzystujemy to, co jest w lodówce, nic się nie marnuje, a przy okazji przeważnie wychodzi genialnie. Tak samo jest w resztkową zapiekanką makaronową z książki erVegana.
Taka zapiekanka to pełnowartościowy posiłek, więc nie musisz martwić się o dodatki. Nie zaszkodzi jednak, jeśli zjesz ją z jakąś surówką.
Ser to jedna z tych niegrzecznych przyjemności, którą wiele osób musi odchorować. A co, gdyby zrobić coś a la ser? Tak powstała niebanalna przekąska - kapitalne papryczki nadziewane masą bezserową.
Paluszki rybne to jedno z silniejszych wspomnień naszego dzieciństwa. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Dobre i na obiad, i do złapania jako przekąskę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że takie paluszki można zrobić także w wersji bezrybnej.
Zobacz także:
Pyry z gzikiem to danie znane nie tylko poznaniakom. Ziemniaki i twaróg to jedno z najsmaczniejszych połączeń smakowych. Można je także zrobić w wersji wegańskiej - z roślinnym gzikiem.
* Koperek możesz dodać do środka gzikowej masy - powstaje wtedy ziołowy twarożek - albo posypać nim gotowe danie.