Nietypowy sposób na pokrojenie marchewki. Kilka nacięć i gotowe

Chcesz wiosennie przyozdobić sałatkę lub półmisek z jajkami na Święta? A może twoje dziecko zjada z talerza tylko to, co ładnie wygląda? Zobacz, jak pokroić marchewkę w nietypowy sposób.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Koreańska tiktokera pokazała, jak w prosty sposób pokroić marchewkę, by plasterki przypominały kwiatuszki. To doskonały pomysł na przyozdobienie wielkanocnych półmisków i sałatek. Pomarańczowe kwiatki z marchewki warto także przygotować dla najmłodszych - ciekawa forma podania posiłku może zainteresować nawet największych niejadków.

Jak pokroić marchewkę?

Na filmiku tiktokerka Gleetz bierze sporą marchewkę i obiera ją ze skórki. Następnie przekrawa ją na dwa mniejsze kawałki. Dla ułatwienia od spodu robimy pięć nacięć w kształcie gwiazdy, a potem, po bokach nacinamy warzywo pionowo, by powstały "płatki". Potem wystarczy pokroić marchewkę w plasterki i przyozdobić nią danie.

Filmik możecie obejrzeć poniżej:

Jakie dania ozdabiać marchewką?

Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Takie plasterki marchewki można chrupać solo. Będą ładnie wyglądały na półmisku wiosennej lub tradycyjnej jarzynowej sałatki lub obok faszerowanych jajek. Można ją także dodać do rosołu lub do azjatyckich zup - na przykład do ramenu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: