Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Koreańska tiktokera pokazała, jak w prosty sposób pokroić marchewkę, by plasterki przypominały kwiatuszki. To doskonały pomysł na przyozdobienie wielkanocnych półmisków i sałatek. Pomarańczowe kwiatki z marchewki warto także przygotować dla najmłodszych - ciekawa forma podania posiłku może zainteresować nawet największych niejadków.
Na filmiku tiktokerka Gleetz bierze sporą marchewkę i obiera ją ze skórki. Następnie przekrawa ją na dwa mniejsze kawałki. Dla ułatwienia od spodu robimy pięć nacięć w kształcie gwiazdy, a potem, po bokach nacinamy warzywo pionowo, by powstały "płatki". Potem wystarczy pokroić marchewkę w plasterki i przyozdobić nią danie.
Filmik możecie obejrzeć poniżej:
Takie plasterki marchewki można chrupać solo. Będą ładnie wyglądały na półmisku wiosennej lub tradycyjnej jarzynowej sałatki lub obok faszerowanych jajek. Można ją także dodać do rosołu lub do azjatyckich zup - na przykład do ramenu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.