Bardzo prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana pewnie każdemu z dzieciństwa. Dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Jest lekko słodka i orzeźwiająca. Podaje się ją najczęściej do obiadów mięsnych, ale smakuje również sama, jako zdrowa przekąska. Możecie ją wzbogacić o posiekane orzechy włoskie lub rodzynki.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Surówka z marchewki i jabłka - must have nie tylko do obiadu
Zwróćcie uwagę, aby marchewki były jędrne i świeże. Będą wtedy najbardziej soczyste. Ta surówka z marchwi i jabłek wychodzi najlepsza latem, gdy dopiero co – w polskich sadach – pojawiają się młode jabłka.
Składniki:
Przygotowanie surówki:
Marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać oliwę, doprawić szczyptą soli, pieprzu i cynamonu. Skropić sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać i podawać.
Na koniec można dodać jeszcze siekany szczypiorek lub drobno posiekanego pora. Po wymieszaniu surówka ma jeszcze ciekawszy, lekko pikantny smak. Surówka z marchewki i jabłka powinna być zjedzona jeszcze tego samego dnia.
Surówka z marchewki i jabłka - porcja witamin na talerzu
Surówka z marchewki i jabłka, ze szczyptą cynamonu i odrobiną limonki, to najprostszy dodatek do obiadu. Najczęściej marchewka z jabłkiem serwowana jest do dań mięsnych np.: kotletów mielonych, pulpetów w sosie albo pieczonego kurczaka. Surówka z marchewki i jabłka to także pyszny sposób na przemycenie witamin w dziecięcym jadłospisie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.