Surówka z marchewki i jabłka doprawiona szczyptą cynamonu i sokiem z limonki. Znasz ten smak?

Surówka z marchewki i jabłka, to jeden z najlepszych dodatków warzywnych do polskich obiadów. Ta prosta surówka bardzo smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Szczerze i gorąco ją polecamy! Klasyka polskiej kuchni, jednak kiedy dodamy do niej odrobinę cynamonu i kilka kropel soku z limonki - otrzymamy zupełnie nowy, oryginalny smak.

Bardzo prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana pewnie każdemu z dzieciństwa. Dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Jest lekko słodka i orzeźwiająca. Podaje się ją najczęściej do obiadów mięsnych, ale smakuje również sama, jako zdrowa przekąska. Możecie ją wzbogacić o posiekane orzechy włoskie lub rodzynki.

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Surówka z marchewki i jabłka - must have nie tylko do obiadu

Zwróćcie uwagę, aby marchewki były jędrne i świeże. Będą wtedy najbardziej soczyste. Ta surówka z marchwi i jabłek wychodzi najlepsza latem, gdy dopiero co – w polskich sadach – pojawiają się młode jabłka.

Składniki:

  • 200 g marchewki (2 małe)
  • 1 jabłko
  • 1/4 małej cebuli cukrowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1/4 limonki

Przygotowanie surówki:

Marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać oliwę, doprawić szczyptą soli, pieprzu i cynamonu. Skropić sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać i podawać.

Na koniec można dodać jeszcze siekany szczypiorek lub drobno posiekanego pora. Po wymieszaniu surówka ma jeszcze ciekawszy, lekko pikantny smak. Surówka z marchewki i jabłka powinna być zjedzona jeszcze tego samego dnia.

Surówka z marchewki i jabłka - porcja witamin na talerzu

Surówka z marchewki i jabłka, ze szczyptą cynamonu i odrobiną limonki, to najprostszy dodatek do obiadu. Najczęściej marchewka z jabłkiem serwowana jest do dań mięsnych np.: kotletów mielonych, pulpetów w sosie albo pieczonego kurczaka. Surówka z marchewki i jabłka to także pyszny sposób na przemycenie witamin w dziecięcym jadłospisie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA