Przepis na marchewkowca. Ten deser zrobi furorę, jeśli wykorzystasz do niego orzechy

Czy warzywa mogą być składnikiem ciast? Oczywiście, że tak. Dowodem na to jest rosnąca popularność deserów z takimi składnikami, jak marchewka, czy cukinia. Idąc za tym zdrowym trendem przygotowaliśmy przepis na marchewkowca. To ciasto smakuje wybornie i niemalże rozpływa się w ustach.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Marchewka to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Najczęściej używamy jej do dań wytrawnych, świetnie sprawdza się jako jeden ze składników zapiekanki warzywnej, czy rozmaitych zup. Lubi także towarzystwo mięsa i nadaje mu słodkawy posmak. Coraz częściej marchewkę wykorzystuje się także w deserach. Ciasta, w których gra główną rolę cieszą się ogromną popularnością. Dlatego też przygotowaliśmy przepis na marchewkowca. Ta receptura sprawi, że deser będzie puszysty i wilgotny.

Bananowiec - jak zrobić?Soczysty i kremowy bananowiec. Przepis na każdą okazję

Przepis na marchewkowca. Wykorzystaj te składniki, by wyczarować wyjątkowy deser

Składniki:

  • 3-4 obrane i starte marchewki,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • szklanka oleju,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • po łyżeczce sody, proszku do pieczenia, cynamonu, cukru wanilinowego i przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki soli.

Karp w galarecie to potrawa, która jest nieco czasochłonna i wymaga pracy, ale warto nauczyć się ją przygotowywać - to w końcu prawdziwy klasyk wigilijnej wieczerzyMakowiec pęka, sernik opada, galareta płynie - wigilijne dramaty. Co zrobić?

Dodaj do ciasta orzechy, aby nieco uatrakcyjnić jego strukturę

  1. Obrane orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Startą na drobnych oczkach marchewkę odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Miksuj całość przez około 3 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  3. Do powstałej masy stopniowy dodawaj olej, wciąż miksując. 
  4. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Przesiej je do masy jajecznej. Najlepiej robić to powoli. 
  5. Do ciasta dodaj cynamon i przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. 
  6. Gdy masa będzie gotowa, wrzuć do niej posiekane orzechy oraz startą marchew. Wymieszaj łyżką. Całość powinna być dosyć gęsta.
  7. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Po upływie 45 minut sprawdź patyczkiem, czy deser jest już gotowy.
  8. Gotowy deser posyp cukrem pudrem lub polej kremową polewą. Wierzch można posypać pokruszonymi orzechami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: