Młode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem ziołowym

Olga Badowska, Magazyn Kuchnia 10.06.2021 19:51
(brak ocen)
OCEŃ
Młode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem ziołowym
Młode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem ziołowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Sól dokładnie mieszamy ze skórkami cytrusów, pieprzem, listkami ziół. Warzywa płuczemy, ewentualnie szorujemy (ale nie obieramy), przycinamy nać marchewek i liście buraków, zostawiając 2 cm. 

2 / 4

W dużej metalowej brytfannie rozsypujemy równomiernie połowę soli, układamy na niej warzywa i nieobrany czosnek. Dokładnie przykrywamy resztą soli - nie może wystawać ani kawałek warzywa. Pieczemy jakieś 30 minut, aż warzywa zmiękną. 

3 / 4

Wyjmujemy z soli, ręcznikiem papierowym delikatnie zdejmujemy skórkę - głównie z buraków. Czosnek wyciskamy z łupinek i rozcieramy ze szczyptą soli. 

4 / 4

Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Lekko studzimy, mieszamy z upieczonym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Podajemy do pieczonych warzyw.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.