Makowiec pęka, sernik opada, galareta nie tężeje - co poradzić na wigilijne dramaty?

Wigilijne dania przygotowujemy często w ostatniej chwili. Co zrobić, gdy zdarzy się wpadka i coś się nie uda? Mamy dla was kilka wskazówek, jak poradzić sobie z najpopularniejszymi problemami kulinarnymi.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

W wigilię i na kilka dni przed nią wiele osób pracuje pełną parą. Ciasta, śledzie, bigosy, pierogi, barszcze... W ferworze przygotowań łatwo o kulinarną wpadkę. Mamy dziś dla was garść porad do wykorzystania, jeśli w kuchni zdarzy się przedświąteczny dramat. Sprawdźcie, jak ratować potrawy.

Co zrobić z za kwaśnym bigosem?

Osoby, które nie lubią kwaśnego bigosu, powinny przepłukać kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, aby złagodzić smak. Ale co zrobić, jeśli bigos okazuje się zbyt kwaśny po ugotowaniu? W takiej sytuacji najlepiej dodać do niego poszatkowaną białą kapustę. Powinna ona wyrównać kwaśny smak.

Zobacz wideo

Innym sposobem jest dodanie powideł śliwkowych lub wędzonych śliwek. Sprawdzi się również dodatek pokrojonej cebuli. Składniki oczywiście należy dokładnie wymieszać. 

Galareta nie tężeje - co zrobić?

Karp i warzywa ułożone na półmisku, czekają na zalanie galaretą... A ta nie chce tężeć albo zamarza. Co zrobić w takiej sytuacji? Jeśli odstawimy galaretę w zbyt zimne miejsce, to zamiast tężeć, po prostu zamarznie. W tej sytuacji możemy zagotować ją jeszcze raz i tym razem odstawić po prostu na bok, do powolnego stężenia. 

Galaretę z karpia można zrobić, wykorzystując jego łeb i płetwy, które oddają kolagen do bulionu. Może się zdarzyć, że to za mało na ilość wody w naszej porcji. Jeśli odcedzimy wywar i nie będzie on tężał, dodajmy jeszcze trochę (np. łyżkę lub płatek) żelatyny

Barszcz zrobił się brązowy lub blady - co zrobić?

Barszcz czerwony, jak nazwa wskazuje, powinien mieć piękny, czerwony kolor. Jeśli jednak dodamy do niego kwas (zakwas, ocet czy sok z cytryny), a potem go zagotujemy, kolor ściemnieje i stanie się wręcz czarny. Aby tego uniknąć, dodawajmy kwas na samym końcu - potem już barszcz należy tylko podgrzewać.

Jeżeli zaś dodamy za małą ilość buraków, barszcz będzie blady. Na obie te sytuacje można zaradzić w prosty sposób - wrzucić do barszczu świeżego buraka pokrojonego w ćwiartki. Nawet jeśli warzywo nie ugotuje się do końca, odda zupie swój kolor. Efekt będzie oczywiście bardziej wyrazisty w przypadku zbyt bladego barszczu, ale ten ściemniały też powinien poprawić barwę. 

Jak uratować zbyt słone śledzie? 

Płaty śledziowe, wykorzystywane do sałatek, należy wcześniej moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Zapomnieliście o tym? A może okazało się, że ryba nie wymoczyła się tak, jak chcieliście? Nawet jeśli sałatka już zrobiona, można spróbować ratować sytuację. 

Dodajcie do sałatki sok z cytryny i trochę miodu lub cukru. Tego triku używały już nasze babcie - w ten sposób bowiem wyrównamy "poziomy" smaku słonego, słodkiego i kwaśnego. 

Sernik opada - co zrobić?

Aby sernik nie opadł, po upieczeniu musi zostać jeszcze przez jakiś czas w piekarniku. Gwałtowna zmiana temperatury niestety mu nie służy. 

Sernik już opadł? W takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest przygotowanie polewy. Jeśli zrobimy pyszną polewę czekoladową i oprószymy ciasto kolorowymi kuleczkami, i tak będzie wyglądał pięknie. 

Niektórzy decydują się na udoskonalenie ciasta. Ratunkiem może być np. przygotowanie kruszonki z dodatkiem przyprawy do piernika lub posmarowanie wierzchu porcją gęstych powideł. Będzie trochę inaczej, ale też pysznie!

Pęknięty makowiec - jak uratować?

Jeżeli struclę z makiem naładujemy nadzieniem, bardzo prawdopodobne, że ciasto pęknie podczas pieczenia. Niestety czasem trudno wyczuć moment. Czy to oznacza, że ciasto jest do wyrzucenia? Jasne, że nie!

Najlepszym sposobem jest przyrządzenie gęstego lukru i zamaskowanie mankamentu. Kawałki skórki pomarańczowej lub kolorowe kuleczki również pomogą ukryć pęknięcie. 

Sposoby na zbyt twarde pierniczki

Przechowujecie pierniczki w blaszanym pudełku, jabłko dodane, a one nie chcą mięknąć? Wypróbujcie sposób z kromkami razowego chleba. Pierniczki należy ułożyć na kromkach razowca, a także nimi przykryć. Ciastka wchłoną wilgoć z pieczywa i staną się miękkie. Najlepiej zostawić je przełożone chlebem na całą noc w zamkniętym pojemniku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.