Bananowiec - słodki i kremowy deser, który zachwyci gości. Polej go czekoladą lub płynnym karmelem

Ten deser łączy delikatny krem i owoce. I choć bananowiec, to ciasto nieco czasochłonne, warto jednak poświęcić chwilę, by zaserwować go rodzinnym spotkaniu. Jesteście gotowi na niebo w gębie?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie

Ciasta z kremem mają wielu fanów. Słodka masa bywa jednak w nadmiarze nieco mdła, dlatego też warto dodać do niej owoce. Wybór często pada na truskawki, borówki lub jabłka. Ich nieco kwaśny smak świetnie przełamuje kremową słodycz. Co jeśli zdecydujemy się na banany? Wtedy wyczarujemy delikatny i rozpływający się w ustach bananowiec. 

Bananowiec - przepis na kremowe słodkie ciasto. Przygotuj te składniki, aby je wyczarować

Ten deser to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Potrzebne będą cztery dojrzałe sztuki. 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 6 jajek średniej wielkości,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • 3 łyżki kakao.

Krem zrobisz z:

  • 3/4 szklanki śmietany 36 proc.,
  • 3/4 szklanki śmietany 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • galaretki cytrynowej,
  • szklanki wrzątku.

Składniki na polewę:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 1/3 szklanki śmietany 36 proc.

Bananowiec. Przepis na puszyste ciasto z owocami. Banany idealnie komponują się z kremem

  1. Zmiksuj jajka z cukrem na gładką masę. Postaraj się o to, by idealnie połączyć składniki. Pod koniec ubijania wlej zimną wodę. 
  2. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z kakao i wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej łyżki. 
  3. Ciasto przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 45 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj do momentu, gdy przestygnie, a następnie pokrój je na blaty.
  6. Każdy kawałek nasącz kawą lub sokiem pomarańczowym.
  7. W rondelku zagotuj 1/3 szklanki śmietany 30 proc. Gdy zacznie lekko wrzeć, zdejmij go z palnika i wrzuć czekoladę. Całość wymieszaj. Masę nałóż na biszkopt.
  8. Na wierzch poukładaj przekrojone wzdłuż banany.

Przygotowanie kremu:

  1. Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
  2. Ubij schłodzone śmietanki w jednym naczyniu tak, by były one lekko gęste. Od razu po tym dodaj cukier puder. Nie warto miksować zbyt długo, gdyż istnieje ryzyko zwarzenia się. 
  3. Do masy śmietankowej wlej zimną galaretkę cytrynową. Całość wymieszaj łyżką lub szpatułką.
  4. Wyłóż 3/4 kremu na banany. Wyrównaj dokładnie i zakryj całe owoce,
  5. Na wierzch połóż drugą część biszkopta i pokryj ją kremem.
  6. Całość posyp startą czekoladą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA