Ciasto fale Dunaju

Magazyn Kuchnia 25.05.2021 13:55
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto fale Dunaju
Ciasto fale Dunaju
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zrób ciasto: wiśnie umyj i wydryluj. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz. Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją pergaminem. Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temp. 180 st. C. 

2 / 3

Przygotuj masę: ugotuj budyń (wg wskazówek na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego. Odstaw go, aby ostygł. Utrzyj masło na puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń i po kilka kropli wódki. Przestań ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita. 

3 / 3

Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym. Gotowe ciasto możesz posypać kakao lub pokryć polewą czekoladową.

Rada: poza sezonem możesz dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps