Ciasto fale Dunaju
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ciasto
Masło - 25 dagCukier - 25 dagJajka - 6Mąka pszenna - 40 dagProszek do pieczenia - 15 gKakao - 2 łyżkiWiśnie - 40 dag
-
Masa
Mleko 3.2 proc. - 2 szklankiBudyń waniliowy - torebkaCukier - 2 łyżkiMasło - 25 dagKirsz (alkohol wiśniowy) - 2 łyżki (lub innej wódki owocowej)Kakao - 2 łyżki lub gotowa polewa czekoladowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: wiśnie umyj i wydryluj. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz. Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją pergaminem. Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temp. 180 st. C.
Przygotuj masę: ugotuj budyń (wg wskazówek na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego. Odstaw go, aby ostygł. Utrzyj masło na puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń i po kilka kropli wódki. Przestań ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita.
Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym. Gotowe ciasto możesz posypać kakao lub pokryć polewą czekoladową.
Rada: poza sezonem możesz dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory