Puree z batata - prosty przepis na obiad w nietypowej odsłonie. Przygotowanie zajmie Ci kilka chwil

Puree z batata to świetny sposób podania słodkich ziemniaków. Puree można wykonać według bardzo różnorodnych przepisów. Kilka z nich zaprezentujemy w artykule. Dowiedz się, jak wykonać przepyszne puree na obiad.
Zobacz wideo Łosoś z sałatką z batatów i soczewicy - modnie i zdrowo

Jak zrobić puree z batata - poznaj proste przepisy, które ubogacą Twój obiad

Jak zrobić puree z batata, aby było smaczne i odpowiednio pulchne? To prostsze, niż może się wydawać. Jednak zanim przejdziemy do konkretnego przepisu, warto napisać, że bataty to warzywa, które z każdym rokiem zyskują na popularności. To zasługa ich koloru i oczywiście słodkawego posmaku, który znakomicie komponuje się z mięsami. Pomarańczowa barwa to dodatkowy atut, który zachęca do spróbowania ich kiedy są już na talerzu. Przepis na puree ze słodkich ziemniaków znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 2-3 dużej wielkości bataty
  • 1 łyżka prawdziwego masła
  • odrobina soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Bataty należy umyć, obrać i ugotować.
  2. Dalej ugniatamy je jak tradycyjne ziemniaki za pomocą tłuczka.
  3. Następnie przechodzimy do dodania przypraw. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze raz ubijamy.
  4. Puree jest gotowe do podania!

Przepis na puree z batata z dodatkiem masła i czerwonej papryki

Przepis na puree z batata i papryki to wariant dla ludzi ceniących wyraziste smaki. Bataty można nie tylko ugotować, ale także upiec - dzięki temu, nasze puree zyska dodatkowo aromat pieczonych ziemniaków. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:

Składniki, które należy przygotować to:

  • 2 bataty dużej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra i słodka, czosnek
  • świeży rozmaryn

Wykonanie krok po kroku:

  1. Bataty myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. To zdecydowanie przyspieszy proces gotowania.
  2. Następnie gotujemy.
  3. Kiedy będą już miękkie - ubijamy. Doprawiamy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Puree podajemy ze świeżym rozmarynem.

Puree z batata - przepis z czosnkiem

Przepis na puree z batata wzbogacony o świeży czosnek wyostrzy smak potrawy. Oto i receptura:

Chcąc wykonać puree z batata, należy przygotować:

  • 1 czosnek
  • 3 bataty
  • 1 łyżkę świeżego masła
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Bataty myjemy i zawijamy w folię aluminiową.
  2. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Powinniśmy piec je w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  3. Dalej wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Później obieramy je ze skórki.
  4. W kolejnym etapie zajmujemy się czosnkiem. Obieramy go ze skórki i przeciskamy przez praskę. Bataty wkładamy do miski, dodajemy czosnek, przyprawy, masło.
  5. Całość ubijamy i mieszamy na jednolitą masę.
  6. Nasze danie jest gotowe do spożycia. Możemy podawać je z innymi warzywami lub mięsem.

Wykonanie puree nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Co więcej - ma niebywały smak i puszystą konsystencję. Chętnie sięgają po nie dzieci, ale i dorośli. Z dodatkiem przypraw czy też ziół, stanowi ciekawą kompozycję smakową, która wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, ale i samopoczucie.

Zobacz też: Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny. Trik z masłem zamieni ją w prawdziwy rarytas

Więcej o:
Copyright © Agora SA