Zobacz wideo Łosoś z sałatką z batatów i soczewicy - modnie i zdrowo
Jak zrobić puree z batata - poznaj proste przepisy, które ubogacą Twój obiad
Jak zrobić puree z batata, aby było smaczne i odpowiednio pulchne? To prostsze, niż może się wydawać. Jednak zanim przejdziemy do konkretnego przepisu, warto napisać, że bataty to warzywa, które z każdym rokiem zyskują na popularności. To zasługa ich koloru i oczywiście słodkawego posmaku, który znakomicie komponuje się z mięsami. Pomarańczowa barwa to dodatkowy atut, który zachęca do spróbowania ich kiedy są już na talerzu. Przepis na puree ze słodkich ziemniaków znajdziesz tutaj:
Składniki:
- 2-3 dużej wielkości bataty
- 1 łyżka prawdziwego masła
- odrobina soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Bataty należy umyć, obrać i ugotować.
- Dalej ugniatamy je jak tradycyjne ziemniaki za pomocą tłuczka.
- Następnie przechodzimy do dodania przypraw. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze raz ubijamy.
- Puree jest gotowe do podania!
Przepis na puree z batata z dodatkiem masła i czerwonej papryki
Przepis na puree z batata i papryki to wariant dla ludzi ceniących wyraziste smaki. Bataty można nie tylko ugotować, ale także upiec - dzięki temu, nasze puree zyska dodatkowo aromat pieczonych ziemniaków. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania:
Składniki, które należy przygotować to:
- 2 bataty dużej wielkości
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra i słodka, czosnek
- świeży rozmaryn
Wykonanie krok po kroku:
- Bataty myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. To zdecydowanie przyspieszy proces gotowania.
- Następnie gotujemy.
- Kiedy będą już miękkie - ubijamy. Doprawiamy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
- Puree podajemy ze świeżym rozmarynem.
Puree z batata - przepis z czosnkiem
Przepis na puree z batata wzbogacony o świeży czosnek wyostrzy smak potrawy. Oto i receptura:
Chcąc wykonać puree z batata, należy przygotować:
- 1 czosnek
- 3 bataty
- 1 łyżkę świeżego masła
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Bataty myjemy i zawijamy w folię aluminiową.
- Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Powinniśmy piec je w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
- Dalej wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Później obieramy je ze skórki.
- W kolejnym etapie zajmujemy się czosnkiem. Obieramy go ze skórki i przeciskamy przez praskę. Bataty wkładamy do miski, dodajemy czosnek, przyprawy, masło.
- Całość ubijamy i mieszamy na jednolitą masę.
- Nasze danie jest gotowe do spożycia. Możemy podawać je z innymi warzywami lub mięsem.
Wykonanie puree nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Co więcej - ma niebywały smak i puszystą konsystencję. Chętnie sięgają po nie dzieci, ale i dorośli. Z dodatkiem przypraw czy też ziół, stanowi ciekawą kompozycję smakową, która wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, ale i samopoczucie.
Zobacz też: Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny. Trik z masłem zamieni ją w prawdziwy rarytas