Kluski lane - zachowaj zasadę 1:2, a wyjdą idealne

Kluski lane to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Te delikatne kluseczki gotowane w rosole lub mleku były prawdziwą pysznością, a najlepsze robiła oczywiście babcia. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na kluski lane, które będą smakowały jak te przed laty. Co jest ważne? Proporcja jajek do mąki, powinna wynosić 1:2.

Więcej przepisów na dania z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kluski lane smakują wyśmienicie w każdej zupie, na mleku lub gotowane w osolonym wrzątku i jedzone solo. Przepis jest banalny, ale warto pilnować odpowiednich proporcji - wtedy nasze kluski lane będą idealne.

Kluski lane - przepis na przysmak z dziecięcych lat

Składniki:

  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • odrobina drobnoziarnistej soli

Kluski lane - sposób wykonania

  1. Zacznij od zagotowania mleka lub rosołu, w którym chcesz gotować kluseczki.
  2. Do miski wbij jajka i rozmąć je za pomocą miksera lub trzepaczki. Cały czas miksując, dodaj sól i mąkę. Ciasto powinno być dość "luźne". Kiedy wyszło za gęste, dolej odrobinę wody.
  3. Cienką strużką wlewaj ciasto do gotującego się mleka/rosołu i mieszaj. Po ok. 2 minutach wyjmij kluseczki łyżką cedzakową, jeśli jednak chcesz zjeść zupę z kluseczkami, podawaj ją bezpośrednio po wypłynięciu kluseczek.

Metoda 1:2 to gwarancja idealnych kluseczek. Jeśli ją zapamiętasz, już w 5 minut możesz się cieszyć prostym, ale jakże smacznym posiłkiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.