Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny. Trik z masłem zamieni ją w prawdziwy rarytas

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, idealnym rozwiązaniem będzie zupa pieczarkowa. Wszyscy ją uwielbiamy, świetnie smakuje z ziemniakami, jak również z makaronem, lubimy ją zabieloną lub bez śmietany. Jednak istnieje pewien trik, dzięki któremu zupa pieczarkowa nabierze głębi i zyska nowy, wyjątkowy smak. Chodzi o masło - koniecznie podduś na nim wszystkie warzywa.

Więcej przepisów na szybkie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pieczarkowa to jedna z najłatwiejszych obiadów, jeśli zależy nam na smaku oraz czasie. Dziś mamy dla ciebie przepis, który nie zajmie więcej niż pół godziny, a zupa będzie naprawdę przepyszna. Wszystko za sprawą masła - podduszenie na nim wszystkich warzyw i pieczarek wyciągnie z nich maksimum smaku i aromatu.

RacuchyMięciutkie jak poduszka racuchy bez drożdży. Gotowe w 10 minut

Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • biała część pora
  • 1 większa marchewka
  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • masło
  • śmietana 18 proc
  • kostka serka topionego o smaku śmietankowym
  • natka pietruszki do dekoracji
  • makaron nitki do podania (lub dowolny, drobny makaron)

Zupa pieczarkwowa - sposób wykonania:

  1. Bulion wlej do garnka, dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Następnie zagotuj. 
  2. Do drugiego garnka dodaj słuszną łyżkę masła. Dodaj pora pokrojonego w cienkie półkrążki i zeszklij go. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce. Kiedy warzywa zmiękną, przełóż je do bulionu.
  3. W garnku, gdzie podsmażał się por i marchewka, rozpuść pół łyżki masła. Kiedy porządnie się rozgrzeje, dodaj pieczarki pokrojone w kostkę lub plasterki - jak wolisz. Następnie smaż je na średniej mocy palnika, aż oddadzą wodę. Wówczas dodaj sól i pieprz do smaku. 
  4. Garnek z bulionem przelej do garnka, w którym dusiły się pieczarki (chodzi o to, żeby cały smak z duszonych warzyw i grzybów pozostał w garnku). Gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu. W międzyczasie ugotuj al dente ulubiony makaron.
  5. Do miski wlej 2-3 chochelki gorącej wywaru. Dodaj serek topiony i kilka łyżek gęstej śmietany. Zmiksuj całość i wlej do zupy, cały czas mieszając. Na koniec dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Zupę przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Chyba nie ma osoby, która oparłaby się chrupiącym udkom czy filetom z kurczaka.Kucharze dzielą się sztuczkami na smażonego, chrupiącego kurczaka

Taka zupa z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi domowych obiadów. Jeśli szukasz przepisu na dzisiejszy posiłek, zupa pieczarkowa na maśle poleca się bardzo gorąco. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: