Mięciutkie racuchy bez drożdży. Gotowe w 10 minut z produktów, które masz w domu

Idealne ciasto na racuchy powinno być miękkie i wyrośnięte, dlatego w wielu przepisach dodaje się do niego drożdży. Nie jest to jednak obowiązkowe - przedstawiamy przepis na idealne placuszki z jabłkami bez drożdży.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Miękkie jak poduszka racuchy z jabłkami bez drożdży pewnością sprawdzą się na szybkie śniadanie, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Wykonanie zajmie jedynie 10 minut, a wszystkie składniki z pewnością masz już w domu.

Racuchy bez drożdży - składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • płaska łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 2 średnie jabłka 
  • 2 jajka
  • po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Sposób przygotowania rachuchów

Mąkę przesiewamy do większej miski, a następnie wsypujemy do niej także proszek do pieczenia i pół łyżeczki sody. Całość mieszamy ze sobą za pomocą łyżki.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z jedną płaską łyżką cukru waniliowego oraz łyżką cukru na tzw. kogel-mogel, a następnie dodajemy go do miski z mąką.

Do środka wlewamy również stopniowo szklankę podgrzanego mleka, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiany na bok, by odpoczęło.

W tym czasie obieramy jabłka ze skórki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Jeśli owoce są bardzo soczyste, odciskamy z nich sok. Starte jabłka wrzucamy do przygotowanego wcześniej ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Białka jajek ubijamy na pianę i dodajemy do masy ciasta, stopniowo i delikatnie mieszając.

Nagrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Łyżką stołową nakładamy podwójne porcje ciasta. Racuchy smażymy na średniej mocy palnika po 1,5-2 minuty, z obu stron do zarumienienia. Przed smażeniem kolejnej partii dodajemy po łyżce oleju.

Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.