Kucharze dzielą się sztuczkami na smażonego, chrupiącego kurczaka

Jak zrobić idealnego smażonego kurczaka? Mamy dla was garść wskazówek prosto od doświadczonych kucharzy, którzy podpowiadają sposoby na idealny smak i chrupiącą skórkę.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to propozycja idealna na obiad lub na przekąskę. Można je podawać z ulubionymi sosami, jako wsad do burgera lub tortilli pełnej dodatków czy z ryżem i świeżą surówką. Sprawdźcie, co zrobić, by smażony kurczak wyszedł przepyszny i aromatyczny.

Odpowiednie przygotowanie

Do smażenia można wybrać nie tylko pierś kurczaka, ale także inne jego części. Doskonale sprawdzi się na przykład oddzielone mięso z udek i pałek. Niezależnie od typu mięsa, nie należy go płukać. Najlepiej obsypać go odrobiną mąki lub bułki tartej lub użyć sposobu z solanką. Na godzinę przed smażeniem dobrze jest obsypać je porządnie solą i wstawić do lodówki.

Panierka

Po tym czasie ocieramy mięso z soli i każdy kawałek maczamy w cieście przygotowanym z wody, sosu sojowego i mąki. Potem kawałki kurczaka trzeba obtoczyć w mące kukurydzianej z mieszanką przypraw: papryki, czosnku, szałwii i rozmarynu.

Innym sposobem jest włożenie zanurzenie kawałków kurczaka w mleku lub maślance bądź dobrze roztrzepanych białkach jajek. Po tej czynności obtaczamy je w mieszance mąki pszennej, kukurydzianej oraz bułki tartej.

Smażenie

Przed smażeniem kawałki kurczaka powinny przez pół godziny poleżeć obtoczone w panierce. Do garnka lub głębokiej patelni trzeba wlać olej i rozgrzać go do 175-180 st. C. Na gorącym tłuszczu smażymy po kilka kawałków kurczaka, cały czas pilnując temperatury. Gdy się usmaży, aby nie był zbyt tłusty, odsądzamy go na kratce lub na papierowym ręczniku.

Podwójne smażenie

Nie ukrywajmy - chrupiący kurczak to bomba kaloryczna. Dlatego gdy już mamy na niego ochotę, zróbmy wszystko, by było to danie na szóstkę z plusem. Idealnie chrupiącą panierkę uzyskacie po podwójnym przesmażeniu kawałków na głębokim oleju. Po pierwszym smażeniu należy wyjąć kurczaka na talerz, a olej na patelni maksymalnie rozgrzać. Do bardzo gorącego oleju wrzucamy je ponownie na dosłownie jedną minutę. Po wyjęciu będą idealnie chrupiące.

Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

Sos

Smażony kurczak będzie jeszcze lepszy, jeśli kawałki zanurzymy w wyrazistym sosie. Doskonały będzie sos barbecue lub sosy pikantne. Można także zrobić sos koreański (wystarczy połączyć 10 ml keczupu, 15 ml octu ryżowego, 25 g miodu i 30 g pasty gochujang, do tego dodać odrobinę wody) lub sos sriracha (wymieszać w równych proporcjach sos sriracha, sojowy, miód, do tego odrobina soku z cytryny).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA