Soczyste i aromatyczne klopsiki szefa kuchni. Nie zapomnij o lodówce, a wyjdą doskonałe

Jak zrobić pyszne i soczyste klopsiki? Australijski szef kuchni dodaje do nich bulion, dzięki któremu mięso nie jest suche, a w trakcie przygotowywania wstawia je na godzinę do lodówki, żeby mięso się skonsolidowało. Sprawdźcie, jak zrobić najsmaczniejsze klopsiki na obiad.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Suche kotlety i klopsiki, nawet jeśli zrobione z najlepszego mięsa z dodatkiem przypraw, będą po prostu niesmaczne. Australijski szef kuchni, Fast Ed (Ed Halmagyi) dodaje do nich rosół drobiowy. Dzięki temu składnikowi ich struktura jest idealna. Poza tym po ulepieniu kuleczek wstawia je na godzinę na lodówkę, aby stężały. Sprawdźcie cały przepis.

Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Najlepsze klopsiki mięsne - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 laski selera naciowego,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 liście laurowe,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • sól i pieprz do smaku

 Jak zrobić najlepsze mięsne klopsiki?

Mięso mielone przekładamy do miski i łączymy. Wlewamy 1/4 szklanki bulionu, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty parmezan, posiekaną pietruszkę, cynamon i bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy klopsiki - z podanej ilości powinno wyjść ich około 40 sztuk. Układamy je na dużym talerzu i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Cebulę pokrojoną w piórka i seler pokrojony na kawałki podsmażamy w garnku na kilku łyżkach oliwy, aż zmiękną. Dodajemy liść laurowy i pozostałą ilość czosnku, smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wlewamy pozostałą ilość bulionu oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu.

Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy. Porcjami smażymy klopsiki, aż zarumienią się ładnie z każdej strony. Wtedy przekładamy je do sosu pomidorowego i gotujemy w nim przez 10 minut.

Klopsiki podajemy z ziemniaczanym puree, kaszą, ryżem lub polentą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.