Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Suche kotlety i klopsiki, nawet jeśli zrobione z najlepszego mięsa z dodatkiem przypraw, będą po prostu niesmaczne. Australijski szef kuchni, Fast Ed (Ed Halmagyi) dodaje do nich rosół drobiowy. Dzięki temu składnikowi ich struktura jest idealna. Poza tym po ulepieniu kuleczek wstawia je na godzinę na lodówkę, aby stężały. Sprawdźcie cały przepis.
Składniki:
Mięso mielone przekładamy do miski i łączymy. Wlewamy 1/4 szklanki bulionu, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty parmezan, posiekaną pietruszkę, cynamon i bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy klopsiki - z podanej ilości powinno wyjść ich około 40 sztuk. Układamy je na dużym talerzu i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Cebulę pokrojoną w piórka i seler pokrojony na kawałki podsmażamy w garnku na kilku łyżkach oliwy, aż zmiękną. Dodajemy liść laurowy i pozostałą ilość czosnku, smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wlewamy pozostałą ilość bulionu oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy. Porcjami smażymy klopsiki, aż zarumienią się ładnie z każdej strony. Wtedy przekładamy je do sosu pomidorowego i gotujemy w nim przez 10 minut.
Klopsiki podajemy z ziemniaczanym puree, kaszą, ryżem lub polentą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.