Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach
Sezon komunijny w pełni, rodzice przygotowują przyjęcia dla swoich dzieci, a jednym z problemów jest menu. Ewa Wachowicz ma na to pomysł. Podzieliła się ostatnio z serwisem Fakt.pl przepisem na góralską pierś z kurczaka. Ten przepis, oraz wiele innych, można znaleźć również na jej oficjalnej stronie.
Do przygotowania góralskiej piersi z kurczaka nie potrzeba wielu składników. Zobaczcie sami
Do zrobienia te potrawy przygotuj sobie następujące produkty:
- pierś z kurczaka - 2 podwójne filety,
- papryka (najlepiej czerwona),
- oscypek,
- szpinak - opakowanie
- przyprawy - sól i pieprz (kolorowy) do smaku.
Do marynaty będziesz potrzebować:
- oleju z pestek winogron - 2 łyżki,
- przyprawy - pół łyżeczki kurkumy, po łyżeczce słodkiej papryki i ziół prowansalskich oraz pieprz (kolorowy) do smaku.
Przygotowanie piersi z kurczaka po góralsku nie jest trudne. Zobaczcie sami
Instrukcja przyrządzenia tej potrawy jest następująca:
- Filety natnij w poprzek tak, aby otrzymać kieszonki. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Odłóż na bok;
- Pokrój paprykę w paski, a oscypka w plastry. Wymieszaj w miseczce olej z przyprawami na marynatę;
- Natrzyj mięso marynatą. W kieszonki wsuń paski papryki, plastry oscypka i liście szpinaku;
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej nadziewane filety;
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez pół godziny.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.