Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni

Prowadząca program "Ewa Gotuje" zachęca do przygotowania góralskiej piersi z kurczaka na komunijne przyjęcie. Wydaje się to prostym daniem, ale naprawdę smacznym. Na pewno będzie sporym zaskoczeniem dla gości. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Sezon komunijny w pełni, rodzice przygotowują przyjęcia dla swoich dzieci, a jednym z problemów jest menu. Ewa Wachowicz ma na to pomysł. Podzieliła się ostatnio z serwisem Fakt.pl przepisem na góralską pierś z kurczaka. Ten przepis, oraz wiele innych, można znaleźć również na jej oficjalnej stronie.

Pierś z kurczaka na obiad - danie z nutą egzotykiPierś z kurczaka na obiad. Przepisy, które nie obejdą się bez tego dodatku

Do przygotowania góralskiej piersi z kurczaka nie potrzeba wielu składników. Zobaczcie sami

Do zrobienia te potrawy przygotuj sobie następujące produkty:

  • pierś z kurczaka - 2 podwójne filety,
  • papryka (najlepiej czerwona),
  • oscypek,
  • szpinak - opakowanie
  • przyprawy - sól i pieprz (kolorowy) do smaku.

Do marynaty będziesz potrzebować:

  • oleju z pestek winogron - 2 łyżki,
  • przyprawy - pół łyżeczki kurkumy, po łyżeczce słodkiej papryki i ziół prowansalskich oraz pieprz (kolorowy) do smaku.

Pierś z kurczaka to jedna z bardziej lubianych części tego mięsa.ak odgrzewać piersi z kurczaka, żeby nie były suche jak wiór?

Przygotowanie piersi z kurczaka po góralsku nie jest trudne. Zobaczcie sami

Instrukcja przyrządzenia tej potrawy jest następująca:

  1. Filety natnij w poprzek tak, aby otrzymać kieszonki. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Odłóż na bok;
  2. Pokrój paprykę w paski, a oscypka w plastry. Wymieszaj w miseczce olej z przyprawami na marynatę;
  3. Natrzyj mięso marynatą. W kieszonki wsuń paski papryki, plastry oscypka i liście szpinaku;
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej nadziewane filety;
  5. Piecz w temperaturze 180 st. C przez pół godziny.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: