Pierś z kurczaka na obiad? Przypraw mięso odrobiną czarnego pieprzu, a otrzymasz danie z nutą egzotyki w tle

Pierś z kurczaka to bardzo uniwersalna propozycja na każdy obiad. Jest ono proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowo pasuje właściwie do wszystkiego. Można ją przyrządzić z warzywami, z kaszą, z ryżem, z makaronem, dodać sos pikantny, ostry, a nawet ten z masła orzechowego. Jeśli jednak szukamy tego dania w wersji nieco oryginalnej, a może nawet egzotycznej - dodajmy kulki czarnego pieprzu i poczujmy się niczym sułtan z dalekiego Wschodu.

Szukasz przepisu na pysznego kurczaka w nietypowej oprawie? Właśnie go znalazłeś. Ten przepis jest fenomenalny. Pierś z kurczaka na obiad skąpana w piernym, orientalnym sosie nadaje mięsu bogatego aromatu i niebanalnego smaku. Poznaj nasz przepis na ten nietypowy obiad.

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pierś z kurczaka na obiad w egzotycznym stylu. Wykorzystaj te składniki

  • dwie świeże piersi z kurczaka
  • ryż lub makaron  

Marynata:

  • jedno duże jajko,
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej,
  • pół łyżeczki soli

Sos:

  • pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • kawałek startego imbiru (jeśli nie mamy korzenia, może być mielony imbir z torebki),
  • duża łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 1,5 szklanki wywaru z rosołu,
  • 3 łyżki mączki kukurydzianej 
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Jajko roztrzepujemy, dodajemy sól i wszystko razem dokładnie mieszamy z mąką. Wkładamy kurczaka, obtaczamy w marynacie i odstawiamy na pół godziny. Mięso smażymy w głębokim oleju po 4 minuty z każdej strony. Złociste kawałki piersi z kurczaka odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu. 

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy czosnek, imbir i ziarenka pieprzu. Smażymy 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodajemy mielony pieprz, sos sojowy i przesmażone kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy. Wlewamy rosół. Nie gotujemy!

Mączkę kukurydzianą mieszamy na gładką i gęstą masę z dodatkiem kilku łyżek wody. Całość wlewamy do sosu, mieszamy i gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Jeśli sos wyszedł nam zbyt wodnisty, dodajemy do niego łyżkę mąki kukurydzianej, która go zagęści. 

Pod koniec doprawiamy do smaku solą (jeśli użyliśmy wody do sosu - doprawiamy całość sosem sojowym). Posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z ugotowanym makaronem bądź ryżem. Fajnie też sprawdzi się np. makaron ryżowy, którego nie trzeba gotować. Wystarczy przelać wrzątkiem. Całość można też posypać sezamem.

Idealna receptura, która zasmakuje każdemu

Znalezienie dobrego przepisu na jakiekolwiek danie z kurczaka nie jest trudne, ale znalezienie rewelacyjnej receptury to już niezłe wyzwanie. Właśnie dlatego przygotowaliśmy ten prosty i sprawdzony przepis na pierś z kurczaka, która idealnie sprawdzi się jako danie na obiad. Taka orientalna wersja kurczaka z pewnością zasmakuje domownikom. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.