Nie zawsze mamy czas i ochotę na długie, drogie zakupy. Często jednak zjedlibyśmy na obiad coś smacznego, ale prostego i sprawdzonego. Mamy dobrą wiadomość. Istnieją przepisy, które nie tylko nie zawierają długiej listy składników, ale też ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Takie właśnie potrawy znajdziecie w najnowszej książce Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Insignis Media publikujemy jeden z przepisów, który znalazł się w książce.
Obierz ząbki czosnku i pokrój wzdłuż na plasterki. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i smaż czosnek, często mieszając. Pokrój każdą pierś kurczaka wzdłuż na 3 paski i dopraw je szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Kiedy czosnek ładnie się zezłoci, sprawnie zdejmij go z patelni łyżką cedzakową – aromat pozostanie w oliwie. Umieść na patelni paski kurczaka i smaż je jakieś 5 minut, często przewracając, aż się przyrumienią ze wszystkich stron.
Przełóż mięso na talerz, a na patelni umieść ciecierzycę (razem z zalewą). Dorzuć szpinak oraz większość czosnku i wlej 1 łyżkę czerwonego octu winnego. Mieszaj, aż szpinak zwiotczeje, a ciecierzyca się podgrzeje. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię i posyp go resztą czosnku oraz sumakiem.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.