• Link został skopiowany

Obiad jak z drogiej restauracji i tylko 5 składników. Jamie Oliver podzielił się z nami przepisem

To szybkie danie zainspirowane cudownymi smakami Libanu świetnie się sprawdzi jako błyskawiczny posiłek. Warto zapolować na pyszną dużą ciecierzycę w słoiku - rewelacyjnie wpływa na smak oraz konsystencję potrawy.
Obiad jak z drogiej restauracji i tylko 5 składników. Jamie Oliver podzielił się z nami przepisem
fot. David Loftus, 2023

Nie zawsze mamy czas i ochotę na długie, drogie zakupy. Często jednak zjedlibyśmy na obiad coś smacznego, ale prostego i sprawdzonego. Mamy dobrą wiadomość. Istnieją przepisy, które nie tylko nie zawierają długiej listy składników, ale też ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Takie właśnie potrawy znajdziecie w najnowszej książce Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Insignis Media publikujemy jeden z przepisów, który znalazł się w książce.

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc
  • 2 porcje
  • czas przygotowania: 18 minut

Tego będziesz potrzebować

  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 piersi z kurczaka, bez skóry (po 150 g);
  • ½ słoika ciecierzycy (350 g);
  • 250 g szpinaku baby;
  • 1 czubata łyżeczka sumaku.

Sposób przygotowania

Obierz ząbki czosnku i pokrój wzdłuż na plasterki. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i smaż czosnek, często mieszając. Pokrój każdą pierś kurczaka wzdłuż na 3 paski i dopraw je szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Kiedy czosnek ładnie się zezłoci, sprawnie zdejmij go z patelni łyżką cedzakową – aromat pozostanie w oliwie. Umieść na patelni paski kurczaka i smaż je jakieś 5 minut, często przewracając, aż się przyrumienią ze wszystkich stron.

Przełóż mięso na talerz, a na patelni umieść ciecierzycę (razem z zalewą). Dorzuć szpinak oraz większość czosnku i wlej 1 łyżkę czerwonego octu winnego. Mieszaj, aż szpinak zwiotczeje, a ciecierzyca się podgrzeje. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię i posyp go resztą czosnku oraz sumakiem.

Składniki odżywcze w jednej porcji

  • KALORIE - 406 kcal;
  • TŁUSZCZE - 13,3 g;
  • TŁ. NAS. - 2,2 g;
  • BIAŁKA - 48,8 g;
  • WĘGLOW. - 23,2 g;
  • CUKIER - 3,1 g;
  • SÓL - 1,3 g;
  • BŁONNIK - 1,1 g.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

Okładka najnowszej książki Jamiego Olivera
Okładka najnowszej książki Jamiego Olivera David Loftus, 2023
Więcej o: