Raz zrobiłam ten żurek i mąż nie daje mi spokoju. Wciąż nastawiam nowy zakwas i gotuję zupę

To wyjątkowa, lekko kwaśna zupa, która nie wymaga skomplikowanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Jeśli wcześniej nie była twoim popisowym daniem, najwyższa pora to zmienić. Jak zrobić żurek? Przepis jest banalny i bez problemu sobie z nim poradzisz.

Choć żurek to klasyk polskiej kuchni, jego smak potrafi zaskakiwać w różnych zakątkach kraju. W jednym regionie będzie bardziej kwaśny, w innym gęstszy i treściwszy. Każda wersja ma swój urok, a jego różnorodność sprawia, że zupa nigdy się nie nudzi. Poniżej znajdziesz przepis na treściwy żurek z kiełbasą, który idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak zrobić żurek? Przepis na porządny garnek zupy z mięsną wkładką

Przygotowanie żurku wcale nie musi być trudne ani czasochłonne. Sekret tkwi w odpowiednim dobraniu składników i ich połączeniu w kilku prostych krokach. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, ten przepis jest łatwy do opanowania, a zupa z pewnością zasmakuje domownikom. Do ugotowania żurku będziesz potrzebować:

  • 900 ml zakwasu na żurek,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 150 g boczku,
  • 3 ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż stanie się złocisty i chrupiący. W dużym garnku zagotuj bulion z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie pokrój kiełbasę w niegrube plasterki i przełóż ją do zupy. Wrzuć również usmażony wcześniej boczek i całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój w grubszą kostkę i dorzuć do garnka. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlej zakwas i dopraw czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Zahartuj śmietanę i stale mieszają, wymieszaj ją z zupą. Rozlej potrawę na talerze i podawaj z jajkiem i kromką razowego chleba.

PORADA! Aby zahartować śmietanę do żurku, najpierw wymieszaj ją w osobnej misce, a następnie dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, ciągle mieszając. Kiedy będzie ciepła, powoli wlej ją do garnka i za pomocą chochli połącz z żurkiem.

Żurek
Żurek Żurek. Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić domowy zakwas do żurku? Dzięki niemu zupa będzie wyśmienita

Przygotowanie domowego zakwasu to nie tylko proste, ale także bardzo satysfakcjonujące zadanie. Jeśli zrobimy go samodzielnie, zupa zyska intensywny smak i aromat, który trudno osiągnąć, używając gotowych produktów ze sklepu. Do jego wykonania będziesz potrzebować kilku składników:

  • 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • pół litra letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • skórka razowego chleba.

Do dużego słoika wsyp mąkę, wlej wodę i dokładnie zamieszaj. Skórkę porwij na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Górę słoika przykryj gazą lub tetrową pieluchą i odstaw go w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać zakwas, gdyż potrzebuje on napowietrzenia. Będzie gotowy, kiedy zacznie wydzielać lekko kwaśny zapach.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: