Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany

Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepis na obłędną klasykę, ale z nieoczywistym, bożonarodzeniowym dodatkiem.

Polska kuchnia kapustą stoi i to od długich pokoleń. W babcinych przepiśnikach nie brakuje zatem dań, gdzie rolę główną gra to wspaniałe warzywo. Co jednak powiesz na klasykę rodem z lat 60. - mowa tu o bigosie serwowanym na wigilię, który dodatkowo wzbogacany jest... rybą! Taki miks może brzmieć abstrakcyjnie, ale zapewniamy, że to prawdziwy obłęd. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Bigos idealny. Zaserwuj go na wigilię, a goście będą błagać o dokładkę 

Bigos jak to bigos, na jednych zawsze robi kolosalne wrażenie, innym smakuje, a inni spokojnie mogliby bez niego żyć. Kapuściany rarytas jest już jednak niemal tradycją, a w wielu domach nie ma zjazdu rodzinnego, świąt czy imienin bez solidnego gara tego aromatycznego specjału. Jak można się domyślić, bigos doczekał się wielu interpretacji - w niektórych domach dodaje się do kapusty grzybów, kiełbasy czy nawet ryby! 

Przepis na bigos z karpiem był szczególnie popularny w latach 60., co dla wielu osób jest dziś nie do pomyślenia. Jak się jednak okazuje, taki duet może wypaść naprawdę smacznie. Wystarczy zatem zadbać o szczegóły, by odczarować to zapomniane danie. 

Bigos z karpiem - świąteczna klasyka wraca na salony 

Składniki: 

  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 600 g słodkiej kapusty,
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1,6 kg filetów z karpia,
  • 60 g cebuli,
  • 30 g słoniny,
  • 50 g tłuszczu,
  • 30 g mąki,
  • 100 g jabłek,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ocet, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ryby. Pokrój filety z karpia w kostkę o szerokości około 1,5 cm. 
  2. Teraz suszone grzyby zagotuj w wodzie, do momentu aż będą miękkie. Leśne skarby odcedź, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Ważne, by zachować wodę z gotowania grzybów - przyda się w późniejszym etapie. 
  3. Kapustę obierz i starannie poszatkuj. Warzywo zalej 250 ml bulionu. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
  4. Do wszystkich składników dodaj też pokrojoną drobno cebulę.
  5. Całość gotuj na niewielkim ogniu, aż kapusta zmięknie. 
  6. Rybę posól, oprósz mąką i pieprzem. Obsmaż szybko na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przygotuj też zasmażkę na słoninie. 
  7. Teraz do naszej kapusty należy dodać podsmażoną rybę. To także chwila, by do garnka wrzucić zasmażkę, starte jabłka oraz koncentrat. 
  8. Wszystko dopraw. Serwuj z kromką chleba, smacznego! Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.