Ania Starmach dodaje do bigosu tę mieszankę owoców. Dzięki niej kolejki ustawiają się po dokładkę

Bigos to pospolite danie, które na naszych stołach ląduje zazwyczaj w okresie jesieni i zimy. Dzięki obfitej mieszance składników można poczuć jego aromat z daleka. Ania Starmach postanawia dodać do niego jeszcze więcej smaku i wrzuca owocową mieszankę. Oprócz tego nie oszczędza na mięsie i innych produktach.

Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją zobaczyć jako jurorkę w popularnych kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior". Chętnie dzieli się swoim spojrzeniem na kuchnię polską i tą, która przychodzi do nas ze świata. Na swoim blogu kulinarnym opisuje tradycyjne potrawy, które urozmaica różnymi dodatkami.

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Na portalu prowadzonym przez kucharkę możemy znaleźć wachlarz najbardziej kultowych dań. Jednym z nich jest bigos, a jego smak i przepis zna prawie każdy. Kucharka pokazała, jak ona go przygotowuje i od razu można zauważyć, że nie oszczędza na składnikach. Przede wszystkim stawia na dobrą jakość mięs, a w daniu łączy ich 4 rodzaje. Dodatkowo, by smak potrawy był bardziej charakterystyczny, dodaje suszone i wędzone śliwki.

Przepis na bigos Ani Starmach

Składniki

  • 1 kg białej kapusty,
  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 500 g mięsa wołowego,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 100 g kiełbasy jałowcowej,
  • 30 g suszonych borowików,
  • 50 ml śliwowicy,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść wędzonych śliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój w średnią kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Gdy zdobędzie chrupiącą konsystencję, przełóż mięso do większego garnka.
  2. Mięso wieprzowe i wołowe również pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je na tłuszczu z boczku i także podsmaż do zarumienienia. Gdy to się stanie, umieść je w garnku.
  3. Cebule obierz i posiekaj w kostkę, marchewkę również obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przenieś na patelnie, podsmaż i umieść w garnku z mięsem.
  4. Wszystkie składniki zamieszaj, dodaj do nich koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.
  5. Grzyby zalej ciepłą wodą i namocz przez kilka chwil, kapustę kiszoną opłucz i posiekaj, białą kapustę pokrój w paski. Wszystko wrzuć do garnka wraz z liśćmi laurowymi i kulkami zioła angielskiego. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu.
  6. Śliwki pokrój w paseczki i zalej alkoholem. Po 30 minutach dodaj do reszty składników.
  7. Pozostaw bigos na małym ogniu na następne 3,5 godziny. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie i soczyste. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: