W rankingu najgorzej ocenianych polskich potraw znajdują się pojedyncze pozycje, które faktycznie mogą niektórym nie smakować. Jednak zaskakuje ilość tych dań, które należą do polskiej tradycji lub są regionalnym przysmakiem. Ciężko sobie bez nich wyobrazić świąteczny stół lub typowy polski obiad. Zobacz, jak internauci ocenili polską kuchnię.
Dla wielu polska kuchnia może być zbyt ciężka. Większość tradycyjnych potraw obfituje w tłuszcze i lubimy używać mąki. Do najpopularniejszych potraw należą między innymi kotlety schabowe, pierogi, mięsiwa takie jak golonka, czy ciasta takie jak serniczek oraz makowiec. Obcokrajowcy nie mogą jednak pojąć fenomenu kiszonek oraz dań o silnie kwaśnym posmaku, takich jak bigos. Wielu ludzi spoza Polski nie toleruje takiego jedzenia i uważa, że dodajemy zepsute składniki do przygotowania dań. A wyniki rankingu mogą to potwierdzać.
Dla jednych kuchnia polska to bogactwo smaków, dla innych dziwne połączenia składników. Międzynarodowy portal Taste Atlas zweryfikował, które potrawy z naszej rodzimej kuchni są oceniane najgorzej. Na pierwszym miejscu znalazła się Czernina, zwana również czarną polewką. Do jej przygotowania niezbędne są bulion z kaczki i krew gęsi, kaczki lub królika. Konserwuje się ją octem, aby nie skrzepła, a typowymi dodatkami są między innymi suszone owoce oraz goździki. Według internautów jest to druga najgorsza zupa na świecie i zajmuje również pierwsze miejsce na liście najgorszych polskich zup.
Drugie miejsce wśród najgorszych otrzymała zupa truskawkowa. Jedni ją ubóstwiają, inni woleliby nie trafić na nią podczas obiadu. Traktowana jest bardziej jako deser niż pierwsze danie. Przygotowywana z połączenia mrożonych lub świeżych truskawek, cukru i makaronu, oraz czasem kwaśnej śmietany. Trochę ciężko uwierzyć, że nie smakuje internautom ani jako zupa, ani jako deser. Zupa truskawkowa uplasowała się na pierwszym miejscu wśród najgorzej ocenianych polskich deserów. Trzecie niechlubne miejsce zajęła polska kiełbasa parówkowa, która łączy w sobie walory smakowe kiełbasy oraz parówek. Otrzymała jedynie niecałe trzy gwiazdki na pięć możliwych, choć 45 proc. oceniających stwierdziło, że jednak lubi tę kiełbasę.
Na liście najgorzej ocenianych dań znalazły się takie pozycje jak szałot, tradycyjna sałatka kuchni śląskiej, która smakiem może przypominać niemiecki odpowiednik, kartoffelsalat. Wśród 71 pozycji wyraźnie wyróżniają się wszystkie możliwe odmiany kaszanki, takie jak żymlok czy krupnioki. Internautom nie zasmakowały także flaki, makowiec, smalec, mazurek, faworki, a także kogel-mogel. Ostatnie miejsca z najmniej lubianych zajęły żeberka wędzone, knysza oraz piróg Biłgorajski. Patrząc na polską tradycję, zdecydowana większość tych dań nie powinna znaleźć się w rankingu.