Euro wystartowało, a 16 czerwca Polska gra swój pierwszy mecz. Z tej okazji polecamy wykonać jedno z tych dań, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Są nim oczywiście pierogi, których smak każdy z nas zna bardzo dobrze. Jakiś czas temu babcia zdradziła mi, jak przygotować pierogi, o które każdy będzie pytać. Okazuje się, że cały sekret tkwi w cieście.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Jeśli chcesz zrobić pierogi, to z tego przepisu wyjdą wręcz idealne. Ogromne znaczenie ma sposób przygotowania ciasta. Będzie elastyczne i miękkie tylko wtedy, gdy przykryjesz je ciepłym talerzem, a następnie delikatnie podgrzejesz w piekarniku lub mikrofalówce. Pomimo że ta metoda nie jest zbyt bardzo popularna, to ma szansę stać się twoją ulubioną.
Przepis na pierogi ruskie
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, dodaj masło oraz sól. W masie zrób miejsce, a następnie wlej gorącą wodę i wyrób ciasto tak, by było gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przykryj ciepłym talerzem i podgrzej przez chwilę w piekarniku lub w mikrofalówce.
- W tym czasie zajmij się farszem. Ugotowane ziemniaki rozbij za pomocą tłuczka na purée. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Do utłuczonych ziemniaków dodaj twaróg oraz podsmażoną cebulę, dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Ciasto rozwałkuj na cienko i wytnij z niego okręgi. Na wycięte kółka nakładaj po jednej łyżeczce farszu, składaj ciasto na pół i dokładnie zaklej brzegi.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, do wrzącej wody wrzucaj pierogi partiami. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Ugotowane pierogi wyjmij łyżką cedzakową i podawaj na talerze. Możesz je podać z podsmażoną cebulką, skwarkami, śmietaną lub kefirem. Smacznego!