Czernina - staropolski smak w Twojej kuchni. Nie każdy odważy się ją spróbować

Czernina nazywana też czarną polewką to rodzaj pożywnej zupy na bazie rosołu i krwi kaczki oraz mięsa gęsi lub królika. Jak przygotować tradycyjną zupę we współczesnej kuchni? Sprawdź z nami przepis na czarną polewkę.

Czarna polewka - kontekst historyczny 

W średniowieczu czarna polewka stanowiła rodzaj przesłania, ten jeden posiłek przekreślał szansę na zaręczyny. Zupę serwowano na prośbę ojca dziewczyny, który w ten delikatny sposób studził plany kandydata. Czarna polewka na stole zawsze oznaczała, że ślubu nie będzie. Zupa na bazie rosołu i gęsiej krwi pojawia się na kartach ''Pana Tadeusza'' autorstwa Adama Mickiewicza. 

  • "Już miał się oświadczyć, lecz pomiarkowano I czarną mu polewkę do stołu podano"
  • "Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!" 

Zupa czernina - wartości odżywcze

100 gramów czerniny zawiera 80 kcal, typowa porcja (głęboki talerz) to ok. 230 kcal. Zupa czernina sprawdzi się w formie sytego lunchu lub pierwszego dania. Czarna polewka polecana jest też przede wszystkim na wzmocnienie: w 100 g zupy zawiera 5 g tłuszczu, 5,5 węglowodanów i 2,6 g białka. 

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Czernina - przepis babci krok po kroku 

Przygotowanie czerniny wymaga czasu i pewnego doświadczenia, najczęściej zupę gotowano pod okiem nestorki rodu, co nie znaczy, że nie można samemu spróbować. Sprawdzony przepis babci na czerninę prezentujemy poniżej.   

Lista składników: 

  • kaczka z podrobami - 1 sztuka,
  • mąka - 3 łyżki,
  • suszone grzyby - 10 sztuk, 
  • suszone śliwki - 10 sztuk, 
  • suszone jabłka - 10 ćwiartek, 
  • suszone gruszki - 10 połówek, 
  • krew z kaczki z octem i solą - 400 ml, 
  • włoszczyzna, 
  • ziele angielskie, 
  • ziele laurowe, 
  • sól, pieprz,
  • śmietana do zabarwienia

Czernina: przepis - przygotowanie 

Przepis na czerninę warto podzielić na kilka etapów, dzięki którym będziemy mieli pewność, że zupa będzie udana. O szczegółach piszemy poniżej: 

Etap 1 - przygotowanie krwi 

Do dużego słoja nalewamy około 70 ml zimnej wody, którą wcześniej należy przegotować, dodajemy dużą łyżkę octu i pół łyżeczki soli. Do powstałego roztworu spuszczamy krew i cały czas mieszamy. Tak przygotowany roztwór wstawiamy na 24 godziny do lodówki i dopiero po upływie tego czasu można przejść do gotowania zupy. 

Etap 2 - przygotowanie rosołu 

Czas na przygotowanie rosołu na kaczce z dodatkiem włoszczyzny i podrobów. Po upływie godziny mięso powinno stać się miękkie i na tym etapie można dodać suszone owoce oraz grzyby. Całość gotujemy przez kolejną godzinę, aż do momentu gdy grzyby staną się miękkie. Po upływie tej kolejnej godziny do słoika z krwią dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Następnie roztwór krwi wlewamy do rosołu i gotujemy kolejne 10 minut.  

Etap 3 - dodatki 

Czas zdjąć zupę z ognia i dodać śmietanę. Smak zupy po ugotowaniu powinien być słodko-kwaśny, ale każdy może doprawić ją wedle uznania przy pomocy soli, cukru i pieprzu. Idealnym dodatkiem do czarnej polewki jest tradycyjny makaron jajeczny. 

Zobacz też: Barszcz ukraiński - przepis Karola Okrasy. Sekret pysznej zupy? Dwie łyżki koncentratu pomidorowego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.