Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Jak się robi rosół? Tradycyjnie należy długo gotować mięso w wodzie. Dopiero później można włożyć warzywa - marchewkę, pietruszkę (korzeń i natkę) i cebulę (którą można opalić nad ogniem przed dodaniem do zupy). Jednak można podkręcić jego smak również innymi produktami. Zobaczcie, co możecie dodać do rosołu i co na tym zyskacie.
Pyszny i aromatyczny rosół - te składniki podbijają smak klasycznej zupy
Do rosołu można dodać inne warzywa, które dobrze wpłyną na jego smak:
- kapusta - liść kapusty doda zupie orzechowo-chrzanowego smaku. Jest też bardzo zdrowa;
- czosnek - jest bardzo zdrowy, a rosół z jego dodatkiem jest bardzo aromatyczny;
- jabłko - to wprawdzie owoc nie warzywo, ale i tak warto je dodać. Dlaczego? Ponieważ nadaje zupie delikatnego, słodkiego posmaku. W ten sposób uwypukli smak mięsa. Trzeba po prostu umyć jabłko, włożyć całe (w skórce) do zupy i wyjąć na koniec gotowania;
- por - wpływa na kolor zupy oraz czyni ją ostrzejszą w smaku
- pomidor - miłośnicy pięknie wyglądającego, przejrzystego rosołu powinni sięgnąć po pomidora. To warzywo sprawi, że rosół staje się klarowny oraz zyska ładny kolor.
Oprócz warzyw (i jednego owocu) rosół można urozmaicić również za pomocą następujących dodatków:
- imbiru (małego kawałka),
- goździków (dwóch sztuk),
- lubczyku,
- chili,
- kurkumy,
- trawy cytrynowej,
- octu (spirytusowego, winnego etc.),
- grzybów (np. kurek).
Co ciekawe, rosół z dodatkiem jabłka i imbiru to tradycyjny przysmak w Pakistanie. Owoc do zupy dodaje też na przykład Ewa Wachowicz. Warto więc wypróbować to nietypowe połączenie.