Rosół w naszej świadomości to długo gotowany, esencjonalny wywar najczęściej robiony na mięsie drobiowym z dodatkiem warzyw i ziół oraz przypraw. Takim rosołem zajadamy się na rodzinnych uroczystościach i chętnie sięgamy po niego, kiedy rozłoży nas przeziębienie. Jednak rosół rosołowi nie równy i dziś z przyjemnością zaprezentujemy wam trzy różne przepisy na idealną zupę. Zaczniemy od klasyki nad klasykami. Przekonaj się, jak zrobić rosół królewski.
Ocet jabłkowy - przepis z zaledwie trzech składników
Rosół królewski chlubą narodową. Jak go zrobić?
Rosół królewski najczęściej robiony jest na trzech mięsach - kurczaku, wołowinie lub cielęcinie oraz na kaczce. Czasem wśród składników znajdziemy także wątróbkę lub kurze żołądki. Dziś mamy dla ciebie sprawdzoną recepturę na rosół, który musi gotować się cztery godziny.
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny na rosół (ligawa lub szponder)
- porcja rosołowa z kaczki
- 2-3 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna: 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki wraz z nacią, kawałek selera, 2 cebule, 2 gałązki świeżego lubczyku, 2 liście włoskiej kapusty (opcjonalnie)
- kilka suszonych grzybków
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
- opcjonalnie: jabłko lub pomidor
Rosół królewski - sposób wykonania krok po kroku
- Mięso przełóż do garnka i zalej wodą. Mocz przez 10 minut, następnie odlej wodę i ponownie zalej mięso, tym razem zimną. Woda powinna przykrywać mięso na "trzy palce". Wstaw na mały ogień i zagotuj.
- Kiedy pojawią się szumowiny, zdejmij je łyżką cedzakową. Następnie dodaj obrane warzywa, a także kilka suszonych grzybków. Dodaj także kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe.
- Cebulę przekrój na pół i opal ją nad palnikiem. Dodaj do wywaru i na wolnym ogniu gotuj całość, aż mięso zacznie robić się miękkie. Ogień musi być minimalny, a sam wywar nie może się gotować, jedynie "puszczać oczka".
- Kiedy rosół gotuje się już około dwóch godzin, dodaj lubczyk oraz natkę jednej z pietruszek, a także jabłko lub pomidora, jeśli ich używasz. Dalej gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą całkiem miękkie.
- Około 10 minut przed końcem gotowania dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także szczyptą kurkumy, jeśli chcesz, by twój rosół miał głębszy kolor.
- Kiedy rosół jest już gotowy, przecedź go przez sito. Mięso oraz warzywa odłóż i trzymaj w oddzielnym pojemniku, by wywar nie skwaśniał.
- Rosół podawaj z makaronem, kawałkami mięsa i marchewki oraz obowiązkowo z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Kolejnym przepisem na rosół będzie coś w sam raz dla wegetarian i wszystkich, którzy od czasu do czasu chcą zjeść coś bez mięsa. Rosół wegetariański smakuje bosko dzięki trikowi z patelnią.
Rosół wegetariański, czyli warzywa górą
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki wraz z natką
- półowa większego selera
- por
- ćwierć kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego lubczyku lub łyżka suszonego
- kilka suszonych grzybków
- sos sojowy jasny
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kilka goździków, kurkuma
- olej roślinny
Rosół wegetariański - sposób wykonania:
- Przygotuj większy, szeroki garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa (w kostkę lub grube talarki) i na dużej mocy podsmażaj przez ok. 5 minut.
- Kiedy warzywa zmiękną, zalej je ok. 1,5 l wody. Następnie dodaj opaloną cebulę, kilka kulek ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dodaj także rozgnieciony czosnek, kilka goździków i suszone grzybki.
- Gotuj na bardzo wolnym ogniu około dwóch godzin, aż warzywa zaczną robić się miękkie. W połowie gotowania dodaj lubczyk.
- Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz szczyptą kurkumy. Podawaj z ulubionym makaronem.
Do trzeciej receptury idealnego rosołu potrzebny ci będzie piekarnik. Ten smak i kolor zaskoczy każdego, kto choć raz spróbuje tego wariantu. Oto przepis na rosół pieczony.
Rosół z piekarnika? Zdziwisz się, jaki jest pyszny
Składniki:
- 2-3 ćwiartki z kurczaka
- kawałek wołowiny na rosół
- porcja rosołowa z kaczki
- włoszczyzna: 2-3 marchewki, 2 pietruszki z natką, kawałek selera, por, 2 cebule, lubczyk
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, kurkuma, łyżka octu
- opcjonalnie: kilka suszonych grzybków
Pieczony rosół - sposób wykonania:
- Mięso osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa obierz, pokój na mniejsze kawałki i połóż razem z mięsem. Następnie całość natrzyj solą, pieprzem oraz dodaj płaską łyżeczkę słodkiej papryki i kurkumy.
- Mięso z warzywami piecz przez ok. 40-50 minut w mocno nagrzanym piekarniku (220 stopni) z funkcją grzania góra-dół.
- Kiedy mięso i warzywa się już zrumienią, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i przełóż do garnka. Następnie zalej je letnią wodą tak, by sięgała tylko na "trzy palce" ponad poziom mięsa. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
- W połowie gotowania dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk i kilka grzybków.
- Tuż przed końcem dopraw w razie konieczności solą i pieprzem oraz łyżką octu, by podkreślić smak pieczonego mięsa. Pieczony rosół podawaj z makaronem i kawałkami mięsa i warzyw.
Botwinka - zupa. Najlepsza jest z dodatkiem, który kojarzy się z Wielkanocą
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.