Trzy przepisy na idealny rosół. Przyda się m.in. piekarnik

Rosół to król naszych stołów i wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. W każdym domu ta potrawa smakuje nieco inaczej - każdy bowiem ma swój własny i niepowtarzalny sposób na perfekcyjny i klarowny wywar. Jak zatem zrobić najlepszy rosół, który zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia? Przed wami trzy smaczne odsłony nieśmiertelnego rosołu - sami zdecydujcie, który będzie najlepszy.
Zobacz wideo

Rosół w naszej świadomości to długo gotowany, esencjonalny wywar najczęściej robiony na mięsie drobiowym z dodatkiem warzyw i ziół oraz przypraw. Takim rosołem zajadamy się na rodzinnych uroczystościach i chętnie sięgamy po niego, kiedy rozłoży nas przeziębienie. Jednak rosół rosołowi nie równy i dziś z przyjemnością zaprezentujemy wam trzy różne przepisy na idealną zupę. Zaczniemy od klasyki nad klasykami. Przekonaj się, jak zrobić rosół królewski.

Ocet jabłkowyOcet jabłkowy - przepis z zaledwie trzech składników

Rosół królewski chlubą narodową. Jak go zrobić?

Rosół królewski najczęściej robiony jest na trzech mięsach - kurczaku, wołowinie lub cielęcinie oraz na kaczce. Czasem wśród składników znajdziemy także wątróbkę lub kurze żołądki. Dziś mamy dla ciebie sprawdzoną recepturę na rosół, który musi gotować się cztery godziny.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny na rosół (ligawa lub szponder)
  • porcja rosołowa z kaczki
  • 2-3 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna: 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki wraz z nacią, kawałek selera, 2 cebule, 2 gałązki świeżego lubczyku, 2 liście włoskiej kapusty (opcjonalnie)
  • kilka suszonych grzybków
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: jabłko lub pomidor

Rosół królewski - sposób wykonania krok po kroku 

  1. Mięso przełóż do garnka i zalej wodą. Mocz przez 10 minut, następnie odlej wodę i ponownie zalej mięso, tym razem zimną. Woda powinna przykrywać mięso na "trzy palce". Wstaw na mały ogień i zagotuj.
  2. Kiedy pojawią się szumowiny, zdejmij je łyżką cedzakową. Następnie dodaj obrane warzywa, a także kilka suszonych grzybków. Dodaj także kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe.
  3. Cebulę przekrój na pół i opal ją nad palnikiem. Dodaj do wywaru i na wolnym ogniu gotuj całość, aż mięso zacznie robić się miękkie. Ogień musi być minimalny, a sam wywar nie może się gotować, jedynie "puszczać oczka".
  4. Kiedy rosół gotuje się już około dwóch godzin, dodaj lubczyk oraz natkę jednej z pietruszek, a także jabłko lub pomidora, jeśli ich używasz. Dalej gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą całkiem miękkie. 
  5. Około 10 minut przed końcem gotowania dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także szczyptą kurkumy, jeśli chcesz, by twój rosół miał głębszy kolor.
  6. Kiedy rosół jest już gotowy, przecedź go przez sito. Mięso oraz warzywa odłóż i trzymaj w oddzielnym pojemniku, by wywar nie skwaśniał.
  7. Rosół podawaj z makaronem, kawałkami mięsa i marchewki oraz obowiązkowo z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Kolejnym przepisem na rosół będzie coś w sam raz dla wegetarian i wszystkich, którzy od czasu do czasu chcą zjeść coś bez mięsa. Rosół wegetariański smakuje bosko dzięki trikowi z patelnią.

Rosół wegetariański, czyli warzywa górą

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki wraz z natką
  • półowa większego selera
  • por
  • ćwierć kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku lub łyżka suszonego
  • kilka suszonych grzybków
  • sos sojowy jasny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kilka goździków, kurkuma
  • olej roślinny

Rosół wegetariański - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy, szeroki garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa (w kostkę lub grube talarki) i na dużej mocy podsmażaj przez ok. 5 minut.
  2. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je ok. 1,5 l wody. Następnie dodaj opaloną cebulę, kilka kulek ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dodaj także rozgnieciony czosnek, kilka goździków i suszone grzybki.
  3.  Gotuj na bardzo wolnym ogniu około dwóch godzin, aż warzywa zaczną robić się miękkie. W połowie gotowania dodaj lubczyk.
  4. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz szczyptą kurkumy. Podawaj z ulubionym makaronem.

Do trzeciej receptury idealnego rosołu potrzebny ci będzie piekarnik. Ten smak i kolor zaskoczy każdego, kto choć raz spróbuje tego wariantu. Oto przepis na rosół pieczony.

Rosół z piekarnika? Zdziwisz się, jaki jest pyszny

Składniki:

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka
  • kawałek wołowiny na rosół
  • porcja rosołowa z kaczki
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, 2 pietruszki z natką, kawałek selera, por, 2 cebule, lubczyk
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, kurkuma, łyżka octu
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybków

Pieczony rosół - sposób wykonania:

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa obierz, pokój na mniejsze kawałki i połóż razem z mięsem. Następnie całość natrzyj solą, pieprzem oraz dodaj płaską łyżeczkę słodkiej papryki i kurkumy.
  2. Mięso z warzywami piecz przez ok. 40-50 minut w mocno nagrzanym piekarniku (220 stopni) z funkcją grzania góra-dół.
  3. Kiedy mięso i warzywa się już zrumienią, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i przełóż do garnka. Następnie zalej je letnią wodą tak, by sięgała tylko na "trzy palce" ponad poziom mięsa. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
  4. W połowie gotowania dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk i kilka grzybków.
  5. Tuż przed końcem dopraw w razie konieczności solą i pieprzem oraz łyżką octu, by podkreślić smak pieczonego mięsa. Pieczony rosół podawaj z makaronem i kawałkami mięsa i warzyw.

botwinkaBotwinka - zupa. Najlepsza jest z dodatkiem, który kojarzy się z Wielkanocą

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: