Trzy przepisy na idealny rosół. Przyda się m.in. piekarnik

Rosół to król naszych stołów i wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. W każdym domu ta potrawa smakuje nieco inaczej - każdy bowiem ma swój własny i niepowtarzalny sposób na perfekcyjny i klarowny wywar. Jak zatem zrobić najlepszy rosół, który zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia? Przed wami trzy smaczne odsłony nieśmiertelnego rosołu - sami zdecydujcie, który będzie najlepszy.
Zobacz wideo

Rosół w naszej świadomości to długo gotowany, esencjonalny wywar najczęściej robiony na mięsie drobiowym z dodatkiem warzyw i ziół oraz przypraw. Takim rosołem zajadamy się na rodzinnych uroczystościach i chętnie sięgamy po niego, kiedy rozłoży nas przeziębienie. Jednak rosół rosołowi nie równy i dziś z przyjemnością zaprezentujemy wam trzy różne przepisy na idealną zupę. Zaczniemy od klasyki nad klasykami. Przekonaj się, jak zrobić rosół królewski.

Rosół królewski chlubą narodową. Jak go zrobić?

Rosół królewski najczęściej robiony jest na trzech mięsach - kurczaku, wołowinie lub cielęcinie oraz na kaczce. Czasem wśród składników znajdziemy także wątróbkę lub kurze żołądki. Dziś mamy dla ciebie sprawdzoną recepturę na rosół, który musi gotować się cztery godziny.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny na rosół (ligawa lub szponder)
  • porcja rosołowa z kaczki
  • 2-3 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna: 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki wraz z nacią, kawałek selera, 2 cebule, 2 gałązki świeżego lubczyku, 2 liście włoskiej kapusty (opcjonalnie)
  • kilka suszonych grzybków
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: jabłko lub pomidor

Rosół królewski - sposób wykonania krok po kroku 

  1. Mięso przełóż do garnka i zalej wodą. Mocz przez 10 minut, następnie odlej wodę i ponownie zalej mięso, tym razem zimną. Woda powinna przykrywać mięso na "trzy palce". Wstaw na mały ogień i zagotuj.
  2. Kiedy pojawią się szumowiny, zdejmij je łyżką cedzakową. Następnie dodaj obrane warzywa, a także kilka suszonych grzybków. Dodaj także kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe.
  3. Cebulę przekrój na pół i opal ją nad palnikiem. Dodaj do wywaru i na wolnym ogniu gotuj całość, aż mięso zacznie robić się miękkie. Ogień musi być minimalny, a sam wywar nie może się gotować, jedynie "puszczać oczka".
  4. Kiedy rosół gotuje się już około dwóch godzin, dodaj lubczyk oraz natkę jednej z pietruszek, a także jabłko lub pomidora, jeśli ich używasz. Dalej gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą całkiem miękkie. 
  5. Około 10 minut przed końcem gotowania dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także szczyptą kurkumy, jeśli chcesz, by twój rosół miał głębszy kolor.
  6. Kiedy rosół jest już gotowy, przecedź go przez sito. Mięso oraz warzywa odłóż i trzymaj w oddzielnym pojemniku, by wywar nie skwaśniał.
  7. Rosół podawaj z makaronem, kawałkami mięsa i marchewki oraz obowiązkowo z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Kolejnym przepisem na rosół będzie coś w sam raz dla wegetarian i wszystkich, którzy od czasu do czasu chcą zjeść coś bez mięsa. Rosół wegetariański smakuje bosko dzięki trikowi z patelnią.

Rosół wegetariański, czyli warzywa górą

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki wraz z natką
  • półowa większego selera
  • por
  • ćwierć kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku lub łyżka suszonego
  • kilka suszonych grzybków
  • sos sojowy jasny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kilka goździków, kurkuma
  • olej roślinny

Rosół wegetariański - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy, szeroki garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oleju. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa (w kostkę lub grube talarki) i na dużej mocy podsmażaj przez ok. 5 minut.
  2. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je ok. 1,5 l wody. Następnie dodaj opaloną cebulę, kilka kulek ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dodaj także rozgnieciony czosnek, kilka goździków i suszone grzybki.
  3.  Gotuj na bardzo wolnym ogniu około dwóch godzin, aż warzywa zaczną robić się miękkie. W połowie gotowania dodaj lubczyk.
  4. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz szczyptą kurkumy. Podawaj z ulubionym makaronem.

Do trzeciej receptury idealnego rosołu potrzebny ci będzie piekarnik. Ten smak i kolor zaskoczy każdego, kto choć raz spróbuje tego wariantu. Oto przepis na rosół pieczony.

Rosół z piekarnika? Zdziwisz się, jaki jest pyszny

Składniki:

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka
  • kawałek wołowiny na rosół
  • porcja rosołowa z kaczki
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, 2 pietruszki z natką, kawałek selera, por, 2 cebule, lubczyk
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, kurkuma, łyżka octu
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybków

Pieczony rosół - sposób wykonania:

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa obierz, pokój na mniejsze kawałki i połóż razem z mięsem. Następnie całość natrzyj solą, pieprzem oraz dodaj płaską łyżeczkę słodkiej papryki i kurkumy.
  2. Mięso z warzywami piecz przez ok. 40-50 minut w mocno nagrzanym piekarniku (220 stopni) z funkcją grzania góra-dół.
  3. Kiedy mięso i warzywa się już zrumienią, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i przełóż do garnka. Następnie zalej je letnią wodą tak, by sięgała tylko na "trzy palce" ponad poziom mięsa. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
  4. W połowie gotowania dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk i kilka grzybków.
  5. Tuż przed końcem dopraw w razie konieczności solą i pieprzem oraz łyżką octu, by podkreślić smak pieczonego mięsa. Pieczony rosół podawaj z makaronem i kawałkami mięsa i warzyw.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA