Botwinka - zupa, która smakuje polskim latem. Najlepsza jest z dodatkiem, który kojarzy się z Wielkanocą

Botwinka to zupa, która przyjemnie kojarzy się z wakacjami. Przepis jest bardzo prosty, ale dziś postanowiliśmy dodać mu nieco charakteru. Botwinka z odrobiną chrzanu smakuje tak, jak w najlepszej restauracji. Jeśli spróbujesz raz, już zawsze będziesz robić ją w ten sposób.
Zobacz wideo

Jeśli mówimy o najlepszych letnich smakach, na myśl od razu przychodzi nam botwinka. Ta zupa nie tylko jest przepyszna, ale także przenosi nas w czasie do wspomnień beztroskich letnich tygodni. Przepis na botwinkę jest prosty i jeśli masz bulion, zupę zrobisz bardzo szybko. Dodatek, którym wzbogacamy dzisiejszy przepis, kojarzy się z Wielkanocą i pysznymi mięsami. Mowa oczywiście o chrzanie, który jak nic innego kocha się z burakami - także tymi młodymi. Sprawdź jak zrobić botwinkę, która zachwyci smakiem każdego, już od pierwszej łyżki.

Warto wiedzieć jak gotować bóbJak gotować bób, żeby nie wzdymał? Proste sposoby na nieprzyjemności

Botwinka - zupa, która smakuje wakacjami

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub lekkiego rosołu
  • duży pęczek botwiny razem z młodymi buraczkami
  • kilka młodych ziemniaków
  • 2 gałązki lubczyku lub łyżka suszonego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki chrzanu
  • opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny
  • do podania: grzanki lub jajko na twardo

Botwinka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Młode buraczki zetrzyj na tarce, a liście botwiny posiekaj.
  2. Zagotuj bulion  i dodaj do niego ziemniaki. Kiedy zaczną robić się miękkie, dodaj do starte buraczki. Lekko osól i gotuj 5 minut.
  3. Następnie dodaj posiekane liście i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw pieprzem i cukrem, a także startym chrzanem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę. Zupę podawaj udekorowaną posiekanym koperkiem z jajkiem na twardo lub ziołowymi grzankami.

Przepis na jagodziankiJagodzianki - przepis babci na mięciutkie bułeczki z kruszonką

Zupa z botwinki to obowiązkowa pozycja w wakacyjnym menu. Ten smak idealnie wpasuje się w każdy gust - wszak my, Słowianie, lubimy wyraźne i konkretne zupy. Smacznego i miłego gotowania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: