Rosół - przepis na nieśmiertelną klasykę. Wiemy, co zrobić, by rosół miał złoty kolor

Rosół to król polskich stołów i w zasadzie każda gospodyni ma swój sposób, by był smaczny. Tylko co zrobić, by rosół miał piękny, złoty kolor? Poznaj nasz niezawodny przepis na pyszny, złocisty rosół.

Więcej niezawodnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Głównym składnikiem rosołu jest oczywiście mięso. Jednak to warzywa i odpowiednia kompozycja przypraw nadają daniu smaku. Tylko co należy zrobić, by nasz rosół miał apetyczny, złoty kolor? Zapomnij o kostkach rosołowych, dla złotego koloru wystarczy dodać opaloną cebulkę, odrobinę kurkumy, dużo marchewki no i oczywiście mięso. Złocisty kolor uzyskasz, używając mięsa z wiejskiej kury oraz kawałka żebrowej wołowiny, na przykład antrykotu.

Rosół - przepis:

Potrzebne składniki:

  • cały wiejski kurczak bez podrobów
  • 300-400 g wołowiny żebrowej
  • 1 duża golonka z indyka (można pominąć, jeśli kurczak był duży)
  • włoszczyzna: 3 marchewki, pół selera, 1 duży korzeń pietruszki, por, 1 duża cebula, kilka liści włoskiej kapusty, natka pietruszki, lubczyk (suszony lub świeży) opcjonalnie, kilka suszonych grzybków
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy

Rosół - jak go zrobić?

  1. Mięso z kurczaka podziel na części i włóż je do garnka. Dodaj wołowinę i zalej całość zimną wodą. Wstaw na mały ogień i gotuj, aż zbiorą się szumowiny. Zbierz je za pomocą łyżki cedzakowej i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. 
  2. Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gotującego się wywaru. Opcjonalnie warto dodać kilka suszonych grzybków. Cebulę w łupinie przekrój na pół i opal ją nad palnikiem lub przypal na suchej patelni. Następnie dodaj do wywaru.
  3. Rosół gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Rosół powinien jedynie "mrugać", wtedy nie będzie mętny. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz oraz kurkumę. 
  4. Rosół podawaj gorący z dodatkiem makaronu lub ugotowanych ziemniaków, obowiązkowo z kawałkami marchewki oraz posiekaną natka pietruszki.

Taki rosół nie tylko jest pyszny, lecz także klarowny i, co ważne, ma piękny, złoty kolor. Przetestuj także rosół na mięsie bażanta lub perliczki - zapewniam, że jest pyszny i wygląda jak płynne złoto. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.