• Link został skopiowany

Rosół - przepis na nieśmiertelną klasykę. Wiemy, co zrobić, by rosół miał złoty kolor

Rosół to król polskich stołów i w zasadzie każda gospodyni ma swój sposób, by był smaczny. Tylko co zrobić, by rosół miał piękny, złoty kolor? Poznaj nasz niezawodny przepis na pyszny, złocisty rosół.
Rosół / zdjęcie ilustracyjne
from my point of view /Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej niezawodnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Głównym składnikiem rosołu jest oczywiście mięso. Jednak to warzywa i odpowiednia kompozycja przypraw nadają daniu smaku. Tylko co należy zrobić, by nasz rosół miał apetyczny, złoty kolor? Zapomnij o kostkach rosołowych, dla złotego koloru wystarczy dodać opaloną cebulkę, odrobinę kurkumy, dużo marchewki no i oczywiście mięso. Złocisty kolor uzyskasz, używając mięsa z wiejskiej kury oraz kawałka żebrowej wołowiny, na przykład antrykotu.

Rosół - przepis:

Potrzebne składniki:

  • cały wiejski kurczak bez podrobów
  • 300-400 g wołowiny żebrowej
  • 1 duża golonka z indyka (można pominąć, jeśli kurczak był duży)
  • włoszczyzna: 3 marchewki, pół selera, 1 duży korzeń pietruszki, por, 1 duża cebula, kilka liści włoskiej kapusty, natka pietruszki, lubczyk (suszony lub świeży) opcjonalnie, kilka suszonych grzybków
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy

Rosół - jak go zrobić?

  1. Mięso z kurczaka podziel na części i włóż je do garnka. Dodaj wołowinę i zalej całość zimną wodą. Wstaw na mały ogień i gotuj, aż zbiorą się szumowiny. Zbierz je za pomocą łyżki cedzakowej i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. 
  2. Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gotującego się wywaru. Opcjonalnie warto dodać kilka suszonych grzybków. Cebulę w łupinie przekrój na pół i opal ją nad palnikiem lub przypal na suchej patelni. Następnie dodaj do wywaru.
  3. Rosół gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Rosół powinien jedynie "mrugać", wtedy nie będzie mętny. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz oraz kurkumę. 
  4. Rosół podawaj gorący z dodatkiem makaronu lub ugotowanych ziemniaków, obowiązkowo z kawałkami marchewki oraz posiekaną natka pietruszki.

Taki rosół nie tylko jest pyszny, lecz także klarowny i, co ważne, ma piękny, złoty kolor. Przetestuj także rosół na mięsie bażanta lub perliczki - zapewniam, że jest pyszny i wygląda jak płynne złoto. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: